Descoperire științifică: Mirosul furnicilor poate detecta cancerul

Furnicile își folosesc antenele pentru a adulmeca cancerul.

Furnicile sunt capabile să ridice obiecte de cincizeci de ori mai mari decât greutatea lor, oamenii de știință descoperind că pot detecta mirosul cancerului în urină. Cercetătorii de la Sorbona s-au concentrat în ultima perioadă asupra furnicilor în privința abilităților lor de a mirosi cancerul, potrivit digi24.ro.

Studiile au fost mai intense în perioadele de blocaj generate de pandema Covid-19. Rezultatele sunt uimitoare. Furnicile s-au dovedit a avea cel mai dezvoltat simt olfactiv comparativ cu alte specii cum ar fi șoarecii, viermii, musculițele sau chiar și câinii anume studiați pentru detectarea bolillor incurabile.

În studiul publicat săptămâna trecută în jurnalul Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences autorii subliniază că, într-o zi, animale cu ”nasul ascuțit” – în cazul furnicilor, cu antene ”ascuțite” – ar putea fi folosite pentru a detecta rapid tumorile.

Și ieftin. Acest lucru este important deoarece, cu cât cancerul este descoperit mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare.Pentru studiul său, echipa lui Baptiste Piqueret, co-autor al studiului, a antrenat 35 de furnici să distingă între urina de la șoareci cu și fără tumori. Așezate într-o cutie Petri, furnicile mătăsoase (Formica fusca) au petrecut mult mai mult timp lângă tuburile cu urină de la șoarecii „bolnavi”, comparativ cu urina de la cei sănătoși.
„Am fost surprinși de cât de eficiente și de fiabile sunt furnicile. Sunt ușor de antrenat, învață rapid, sunt foarte eficiente și nu sunt greu de întreținut”, a spus autoarea studiului, prof. Patrizia d’Ettorre, de la universitatea Sorbonne Paris Nord, din Franța. Percheziții DIICOT la presupuși traficanți de migranți

=
=
=

=
=