Salvamont atenționează: Zeci de persoane care nu se cunosc îşi dau întâlnire pe internet pentru a merge în drumeţii. S-au abandonat pe munte unii pe alţii, încercând fiecare să scape cum poate

Pentru că nu sunt solidare între ele, în cazul unui accident ajung să se abandoneze şi astfel să îşi pună viaţa în pericol. 

Salvamontiştii atrag atenţia asupra unui fenomen periculos care pare să ia amploare tot mai mare. Zeci de persoane care se ştiu doar prin intermediul reţelelor de socializare, se întâlnesc pentru a merge în drumeţii pe munte. Problema este că majoritatea dintre aceste persoane nu sunt echipate corespunzător, nu au condiţia fizică necesară pentru a parcurge traseele dificile, potrivit g4media.ro.

Pentru că nu sunt solidare între ele, în cazul unui accident ajung să se abandoneze şi astfel să îşi pună viaţa în pericol. 

„În ultimii ani ne-am confruntat cu nişte probleme pe care nu credeam că le vom vedea vreodată. Oameni care s-au abandonat la greu pe munte unii pe alţii, încercând fiecare să scape cum poate şi fără să mai ţină cont de cei care au rămas accidentaţi în urma lor. Ăsta este rezultatul acţiunilor celor care merg pe munte fără să se cunoască între ei, fără să existe o legătură de prietenie, de amiciţie.  Am avut cazuri în care s-au constituit pe internet grupuri de 30-40-50 de oameni, au plecat neechipaţi pe munte doar pentru faptul că ghidul le percepea o taxă foarte mică. Acesta făcând o afacere pe bani, a făcut tot felul de compromisuri cu privire la echipamentul acestora şi la un moment dat au trebuit să intervină salvatorii pentru a recupera grupurile de pe munte. Asta vară am avut un grup constituit pe internet, oamenii care nu se ştiau între ei şi care s-au abandonat pe munte. Accidentul de la rafting din primăvara anului trecut în care grupul constituit pe internet, în clipa în care a avut un accident, nici măcar nu ştiau câţi oameni sunt în grup, sau cine este dispărut, pentru că ei se întâlniseră de pe internet, din toată ţara, în dimineaţa zilei respective, pe marginea apei. Toate aceste lucruri îngreunează acţiunea de salvare, pun oamenii într-o situaţie deosebită şi credem noi, trebuie evitate.”, a declarat Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont România.

 Salvamontişii atrag atenţia montaniarzilor amatori că atunci când au de gând să facă o drumeţie pe munte trebuie să-şi cunoască foarte bine echipa care neapărat trebuie să aibă un coordonator foarte bine pregătit. 

„Nu ştiu care este veriga slabă a grupului, nu ştiu care este cel mai bun din grup şi care poate gestiona o situaţie de criză şi astfel grupul devine dezorganizat, nu este coordonat corect şi de aici apar aceste probleme. Cei care se aventureză trebuie să îşi aleagă cu grija echipa cu care merg pe munte, să aibă în rândul lor nişte oameni experimentaţi care să le spună de ce echipament au nevoie, care să îi verifice dacă au acest echipament, să-i înveţe să folosească acest echipament, pentru că nu e suficient să intri în cel mai bun magazin montan şi să îţi iei cele mai bune echipamente, dacă tu nu ştii să le foloseşti corect. Să fie foarte atenţi cu cine pleacă la drum. Să încerce să evite întâlnirile de pe reţelele de socializare şi constituirea de grupui ad-hoc doar pentru că nu au ce să facă în weekend-ul respectiv şi hai să ne adunăm cu oameni cu care nu ne cunoaştem.”, este de părere şeful Salvamont România. 

Trenul Viena – București, întârziere de 6 ore