O navă spațială a NASA a reuşit să devieze un asteroid de pe traiectorie 

Traiectoria asteroidului Dimorphos a fost schimbată, după ce sonda Dart l-a lovit luna trecută, a anunțat Agenția Spațială americană. Cercetătorii au ajuns la concluzie în urma măsurătorilor efectuate cu mai multe telescoape, respectiv cu cele spațiale, dar și cu cele aflate pe Pământ, potrivit digi24.ro

Misiunea a fost pregătită pentru testarea potențialelor strategii de apărare a Pământului în cazul în care un asteroid ar amenința planeta.

Nava misiunii Dart a percutat ţinta, asteroidul Dimorphos, care este satelitul unui asteroid mai mare numit Didymos

Dispozitivul NASA a reuşit astfel să-l deplaseze, reducându-i orbita cu 32 de minute, a declarat directorul agenţiei spaţiale, Bill Nelson, în cadrul unei conferinţe de presă. Este „un moment decisiv pentru apărarea planetei şi un moment decisiv pentru umanitate”, a subliniat el. Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Pământ în momentul impactului, are un diametru de aproximativ 160 de metri şi nu prezintă niciun pericol pentru planeta noastră.

Reușita sondei Dart demonstrează că o asemenea operațiune ar putea să funcționeze, dacă ar fi lansată suficient de rapid iar ținta nu este prea mare. Această misiune ne arată că NASA este pregătită de orice ne va pregăti Universul și cred că noi, NASA, am dovedit că suntem un adevărat protector al planetei , a spus Bill Nelson, șeful agenției.

Experimentul a avut loc la 11 milioane de kilometri de Pământ.

Sonda Dart, care are o greutate de 750 de kilograme, s-a lovit direct de  asteroidul Dimorphos, autodistrugându-se și schimbând traiectoria astrului. Asteroidul orbitează o rocă spațială și mai masivă, denumită Didymos. Înainte de impact, Dimorphos  avea nevoie de 11 ore și 55 de minute pentru a încheia o mișcare de revoluție în jurul asteroidului mai mare.
Conform datelor, perioada orbitală a scăzut la 11 ore și 23 de minute, cu 32 de minute mai puțin.

Doi tineri, arestați pentru vânzarea de droguri de mare risc și agresarea martorilor din dosar