Se numără zilele de vacanță și se numără ore, teste și elevi. Se fac mutări, permutări, se amenajează săli de clasă în locuri care nu arată a școală și se iau în calcul orele în aer liber. Fiecare județ, fiecare oraș și fiecare școală se confruntă cu matematica: împărțiri și scăderi cu elevii. Câți elevi, câți metri de distanțare socială și câte cursuri pe săptămână.

Se mai calculează și teste pentru depistarea coronavirusului: câte, când, cât de des și pentru câți elevi.

Și tot ca un subcapitol al matematicii, se calculează un buget pentru familiile dezavantajate. Familiile în care un copil nu știe ce înseamnă o tabletă dar ar avea nevoie de una pentru școala on-line.

Vor fi ore desfășurate în containere. Suna a titlu revoltător și sună mai mult a ”școala vieții” decât a educație.

Petrică Patilea, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: ”În cele din urmă, analizăm posibilitatea achiziţionării unor containere modulare.”

La containere modulare au apelat şi reprezentanţii Colegiul Naţional Bănățean din Timişoara. Aici au fost create astfel şase noi săli de clasă. Chiar şi aşa, nu e suficient.

Sorin Ionescu, director Colegiul Naţional Bănăţean: ”În paralel cu amenajarea acestor spaţii de învăţământ luăm în calcul utilizarea tuturor spaţiilor dinsponibile. Este vorba de cele două săli de sport. Este vorba de cantină şcolară şi toate laboratoarele pe care le avem.”

În Timişoara se lucrează în acest moment la 40 de săli modulare, în nouă şcoli.

Și, ca să punem accent și pe începerea cursurilor în Capitală, conducerea a decis ca elevii vor învăţa în două schimburi.

Violeta Dascălu, director școala gimnazială „Ferdinand I”: ”Am luat în calcul toate spaţiile ca să putem în scenariul verde fim toţi, în special sala de festivităţi. Nu exclud nici posibilitatea orelor în aer liber. Lucrăm cu părinţii la un scenariu în care mai punem nişte băncute în curtea şcolii.”

Îi învățăm de mici cu ore calculate, cu schimbul de tură, cu distanță și cu teamă. Teama nu se vindecă în momentul în care vaccinul apare. Rămâne, te schimbă și nu te face mai puternic. Oricâte citate motivaționale ai citi prin cărți.

Citește și: Alegerile și școala, decise miercuri

#News