Calitatea aerului din Europa, afectată de un val de praf din Sahara

Acest lucru se întâmplă în sudul Europei, în special în Spania, potrivit observatorului european Copernicus

Observatorul european Copernicus anunță că la începutul săptămânii, calitatea aerului este afectată în sudul Europei, în special în Spania, din cauza unui transport major de praf din Sahara care a început în weekend, potrivit g4media.ro.

„Acest praf are un impact asupra calităţii aerului în cea mai mare parte a vestului Mediteranei şi în special în Spania, unde sunt prognozate niveluri ridicate de PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 micrometri) în cea mai mare parte a ţării, cu un vârf în regiune pe 11 iulie”, a transmis Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei (CAMS).

„Anumite părţi din Italia şi din sudul Franţei sunt de asemenea vizate de această prognoză”, a adăugat acesta. „În regiunile cele mai afectate, PM10 vor depăşi pragul mediu de expunere pe 24 de ore de 50 ľg/m3 stabilit pentru Uniunea Europeană pentru acest tip de poluant”, a precizat Copernicus.

Transportul de praf deasupra Spaniei coincide cu un val de căldură care afectează ţara, ambele fenomene fiind alimentate de aerul cald provenind din Sahara, explică observatorul.

 Pe lângă colorarea cerului în portocaliu sau roşu, praful provenit din furtunile de nisip din Africa de Nord poate afecta sănătatea oamenilor, agravând problemele respiratorii şi cardiovasculare, dar şi producţia de energie, reducând randamentul panourilor solare, aminteşte Copernicus.  Aceste pâcle de nisip sunt mai puţin toxice decât particulele ultrafine produse de traficul rutier, de încălzirea cu lemne, cărbuni sau de incendii.

Avram Iancu va încerca să înoate fluviul Rin în 35 de zile