Asociația Energia Inteligentă: Factura la curent în februarie poate ajunge la valoarea salariului minim net pe un an de zile

În unele orașe sistemele de termoficare sunt în prag de colaps.

Românii care locuiesc la bloc și depind de sistemul centralizat de termoficare vor ajunge să plătească facturi la energie echivalente cu salariul minim net pe un an întreg, avertizează Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Notele de plata vor fi calculate după regularizarea care va avea loc în cursul lunii februarie, din cauza inchiderii unor sisteme de termoficare din România, locatarii blocurilor au fost nevoiți să se încălzească cu ajutorul energiei electrice, potrivit ziare.com.

Sunt unele orașe unde sistemele de termoficare sunt în pragul falimentului, existând pericolul să nu mai funcționeze în această iarnă

Specialistul a realizat o simulare a costurilor facturilor în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatoare și boilere electrice pentru a se încălzi sau a-și prepara apa caldă menajeră, din cauza opririi sistemului de încălzire centrală. Acestor costuri li se vor adăuga regularizările care se vor face la energia electrică în februarie 2023. Acest lucru va determina necesitatea achitării suplimentare a unor anumite sume, deoarece se va depăși în anul 2022 consumul mediu lunar de 300 kWh, lucru ce va determina recalcularea tuturor facturilor cu prețul mediu din piață sau prețul din contract. Dacă se presupune un preț de 2,5 lei/kWh), factura calculată pentru 12 luni în cazul unui apartament cu 2 camere va ajunge la 13.566 lei, iar în cazul unui apartament de 3 camere va fi de 17.917 lei.

Dacă se ia în calcul doar lunile noiembrie – decembrie 2022, pentru încălzire electrică și prepararea apei calde, factura pentru un apartament de 2 camere va fi de 6.528 lei iar în cazul unui apartament cu 3 camere va fi de 8.636 lei.

Locatarii blocurilor care nu au sau vor rămâne fără energie termică, vor avea costuri lunare de 4 ori mai mari decât în anul 2021. Dacă se va realiza și regularizarea în luna februarie 2023, factura poate însuma 12 salarii minime nete pe economie. Acest lucru ar însemna că o persoană singură care locuiește într un apartament de 4 camere ar trebui să – și dea tot salariul din anul 2023 doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023”, transmite Dumitru Chisăliță pe asociatiaenergiainteligenta.ro.

Gabriela Firea : Violența domestică este intolerabilă iar victimele trebuie protejat