Mai multe ore de somn contribuie la scăderea greutății

Deficitul de somn a interferat cu capacitatea corpului de a procesa carbohidraţii, de a gestiona stresul şi de a menţine un echilibru adecvat al hormonilor. 

Somn
Somn sursa foto pixabay

Cercetătorii susțin că persoanele care vor să slăbească trebuie să doarmă suficient. Astfel, femeile care dorm 5 ore sau mai puţin pe noapte cântăresc, în general, mai mult decât femeile care dorm 7 ore pe noapte. Chiar şi la persoanele tinere şi sănătoase, lipsa a trei sau patru ore de somn pe noapte pe parcursul unei săptămâni are un efect nociv asupra organismului, potrivit digi24.ro.

Deficitul de somn a interferat cu capacitatea corpului de a procesa carbohidraţii, de a gestiona stresul şi de a menţine un echilibru adecvat al hormonilor. 

Potrivit unei noi analize bazată pe constatări prezentate la Conferinţa Internaţională a Societăţii Toracice Americane din urmă cu câţiva ani (2006),  femeile care dorm 5 ore pe noapte au cu 32% mai mare risc de a înregistra o creştere majoră în greutate (o creştere de 33 de kilograme sau mai mult) şi cu 15% mai mare risc de a deveni obeze pe parcursul a 16 ani de monitorizare, comparativ cu cele care dormeau 7 ore pe noapte. Femeile care au dormit 6 ore pe noapte au avut în continuare cu 12% mai multe şanse de a avea o creştere majoră în greutate şi cu 6% mai multe şanse de a deveni obeze, comparativ cu femeile care au dormit 7 ore pe noapte.

 Acesta este cel mai amplu studiu care a urmărit efectele obiceiurilor de somn asupra creşterii în greutate de-a lungul timpului, fiind incluse aproape 70.000 de femei de vârstă mijlocie. 

Femeile au fost monitorizate pentru prima dată în 1986 şi şi-au raportat greutatea la fiecare 2 ani, timp de 16 ani. Cercetătorii au analizat obiceiurile de exerciţii fizice pentru a determina dacă acestea ar putea explica, în parte, constatările. „Studiile anterioare au arătat că, după doar câteva zile de restricţie a somnului, hormonii care controlează apetitul îi fac pe oameni să devină mai înfometaţi, aşa că ne-am gândit că femeile care dormeau mai puţin ar putea mânca mai mult”, spune Patel. 

Dormitul mai puţin poate afecta schimbările în rata metabolică bazală a unei persoane (numărul de calorii pe care le ardeţi atunci când vă odihniţi)

. Un alt factor important de luat în considerare este impactul somnului asupra nivelului de cortizol. Un somn insuficient poate provoca eliberarea de cortizol suplimentar – hormonul stresului – şi poate stimula foamea. Chiar şi la persoanele tinere şi sănătoase, un deficit de somn de trei până la patru ore pe noapte pe parcursul unei săptămâni are un efect triplu asupra organismului. Doar această cantitate limitată de deficit de somn a interferat cu capacitatea de a procesa carbohidraţii, de a gestiona stresul şi de a menţine un echilibru adecvat al hormonilor. Bărbat prins în vama Petea cu un permis de conducere fals