Poliomelita
Poliomelita. Sursa foto: bioclinica

 Autoritățile din Marea Britanie au anunțat că toți copiii cu vârste cuprinse între unu şi nouă ani care locuiesc în Londra vor fi vaccinaţi împotriva poliomielitei. Decizia a fost luată după ce virusul a fost descoperit în apele reziduale din Londra, începând cu luna februarie, potrivit g4media.ro.

Virusul poate provoca paralizie, riscul de îmbolnăvire pentru copiii vaccinati fiind scăzut

 Dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA, a declarat: „Toţi copiii cu vârste cuprinse între unu şi nouă ani din Londra trebuie să primească acum o doză de vaccin antipoliomielitic – fie că este vorba de o doză suplimentară de rapel sau doar pentru a se pune la zi cu vaccinările de rutină”. Potrivit acesteia, este „vital” ca părinţii să se asigure că copiii lor sunt complet imunizați, vaccinul fiind unul inactivat, care conţine un virus „mort” ş care i nu prezintă niciun risc de răspândire, folosit în Marea Britanie din 2004.Aproape un milion de copii vor fi vaccinați, inclusiv cei care sunt deja la zi cu vaccinurile, părinţii şi îngrijitorii urmând să fie contactați de medicul de familie din luna septembrie. 

Poliomielita este considerată o boală a trecutului în Marea Britanie, Europa anunțând eradicarea acesteia în 2003

 Unele țări din lume care au focare de poliomielită folosesc vaccinul antipoliomielitic oral,  care este sigur, preparat pe baza unui virus viu care oferă o imunitate foarte mare.

 Potrivit agenţiei britanice de securitate sanitară (UKHSA),  majoritatea mostrelor detectate sunt forma sigură a vaccinului împotriva poliomielitei, însă „câteva” au cunoscut mutaţii care le fac periculoase. Avertismentul a venit prima dată în iunie, în urma realizării unor teste la staţia de epurare Beckton, care deserveşte nordul şi estul Londrei. În urma unor analize mai amănunțite privind sistemul de canalizare, a fost descoperit  virusul în mai multe zone.  Potrivit UKHSA, sunt indicii că răspândirea virusului „a depăşit o reţea apropiată de câteva persoane”., membrii comitetului comun pentru vaccinare şi imunizare recomandând o campanie rapidă de rapel pentru copiii cu vârste cuprinse între un an şi nouă ani.

Marile magazine din Marea Britanie înregistrează o scădere a cifrei de afaceri, din cauza inflației record