1,6 milioane de sturioni vor fi eliberați în Dunăre 

Acțiunea va fi organizată de ecologiştii organizației WWF

sturion
sturion european sursa foto pixabay

Organizaţia pentru conservarea naturii WWF va elibera 1,6 milioane de sturioni în Dunăre. Organizaţia a spus că executivul european a lansat un apel către statele membre ale Uniunii Europene pentru a-şi spori eforturile de a aborda problema braconajului şi a traficului în scopul conservării micii populaţii de sturioni rămasă pe continent, potrivit g4media.ro.

Deşi sturionii au apărut încă de pe vremea dinozaurilor, în prezent se numără printre cele mai periclitate grupe de animale de pe Terra.

În Dunăre trăiau şase specii de sturioni, în prezent doar patru fiind prezente în râu. Una dintre ele, cega, se află pe lista speciilor vulnerabile, morunul, păstruga şi nisetrul fiind în pericol critic de dispariţie, a precizat WWF. Organizaţia a adăugat că protejarea şi restabilirea populaţiilor acestor specii este printre principalele sale obiective. Lidera Iniţiativei privind sturionii din cadrul WWF, Beate Striebel, a spus că statele au eşuat în adoptarea de măsuri eficiente pentru a face faţă ameninţărilor cu care se confruntă populaţia de sturioni rămasă.

Cele mai serioase ameninţări sunt braconajul şi traficul. Mai există şi problema dezvoltării energiei hidroelectrice precum şi schimbările în matca râului, care afectează habitatele peştilor.

”Am pierdut deja specia viză din râurile noastre. Să păstrăm celelalte specii”, a îndemnat Striebel. Sturionul este un peşte migrator care a apărut în urmă cu 200 de milioane de ani. În prezent, ultimele populaţii de sturion sălbatic din Europa se găsesc în Dunărea Inferioară, de-a lungul graniţei dintre Bulgaria şi România. Braconajul este cel mai mare risc direct la adresa supravieţuirii lor. Alte pericole sunt fragmentarea şi pierderea habitatelor, schimbările nedorite în migraţia pentru reproducere şi poluarea. Pentru a contribui la conservarea sturionului, WWF a lansat un proiect pe scară largă denumit LIFE-Boat care va fi desfăşurat în şapte ţări europene. Este vorba de Bulgaria, România, Austria, Ungaria, Slovenia, Slovacia şi Germania.

LIFE-Boat este cofinanţat de programul LIFE al Uniunii Europene şi include eforturi ale unor oameni de ştiinţă, instituţii şi ecologişti.

Include o serie de măsuri de conservare cum ar fi repopularea cu sturioni tineri în Dunărea Inferioară şi Marea Neagră, conlucrarea cu autorităţile din domeniul pescuitului şi sensibilizarea comunităţilor locale de pescuit. Obiectivul principal al WWF este de a preveni extincţia celor patru specii de sturioni care au mai rămas în fluviul Dunărea, a spus Striebel. WWF plănuieşte crearea unei bănci de gene şi înmulţirea sturionilor de origine locală pe care să-i elibereze în Dunăre în anii care urmează. Organizatia consideră că repopularea este o metodă-cheie pentru a spori creşterea pe termen lung a populaţiilor de sturioni, efectul fiind neglijabil dacă braconajul şi traficul nu vor fi ţinute sub control în acest răstimp, a spus expertul.

Pompierii din Cluj au intervenit pentru lichidarea unui incendiu la litiera pădurii din lângă drumul Sfântul Ioan