Ministrul Gabriela Firea: S-a reușit aprobarea în Guvern a înființării Observatorului Național al Copilului

Potrivit Ministrului Familiei, este un proiect deosebit de important pentru toate acele familii care se află în situații dificile sau provin din medii vulnerabile.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a anunțat că s-a reușit obținerea aprobării în Guvern a legii prevenirii separării copilului de familie, un proiect deosebit de important pentru toate acele familii care se află în situații dificile sau provin din medii vulnerabile. Potrivit ministrului Familiei, s-a primit, astfel, undă verde pentru înființarea Observatorului Național al Copilului, fiind schimbat modul în care vor fi finanțate serviciilor sociale destinate copiilor.

Gabriela Firea: Autoritățile locale care vor resurse de la bugetul de stat pot obține până la jumătate din necesar, dar trebuie să se și zbată pentru acei copii.

Astfel, banii de la buget vor veni doar în funcție de numărul copiilor înscriși în Observator. ” Îndrăznesc să spun că marcăm un moment crucial pentru reformarea serviciilor sociale de prevenire a separării copilului de familie. Legea este o premieră și concretizarea unui angajament asumat în PNRR, prin Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse. Vom putea sprijini familiile din comunități vulnerabile sau care trec prin situații dificile să-și poată crește și îngriji copiii acasă, să-i poată trimite la școală și să le asigure cele necesare traiului zilnic. Trebuie să evităm acel moment extrem de dureros, pentru toți membrii familiei, când în lipsa altor soluții acești copii ar ajunge în grija statului. Aceasta trebuie mereu să fie ultima variantă!”, a declarat Gabriela Firea, pe pagina Facebook.

Prin această lege, se pun bazele rețelei naționale a celor 150 de centre de zi pentru care așteapta cereri de finanțare până pe 9 februarie 2023.

Pot depune proiecte autoritățile locale din toată țara, individual sau în parteneriat cu organisme private. Este foarte important ca toți primarii să știe că fondurile vin pentru construcții de la zero sau pentru modernizarea unor clădiri existente, dar și pentru funcționarea acestor centre o perioadă. Potrivit ministrului Familiei, sunt peste 50 de milioane de euro, fonduri asigurate prin PNRR.

Gabriela Firea: Observatorul Național al Copilului, parte a noului Sistem Național Informatic, este o premieră. Cu sprijinul și implicarea autorităților locale, vor fi identificați și înregistrați toți copiii aflați în situație de risc de separare de familie, astfel încât ne va fi mult mai ușor pe viitor să intervenim rapid și eficient acolo unde este nevoie de sprijin imediat.

Modul de colectare a datele în Observator va fi inedit. În fiecare localitate, va exista o structură comunitară consultativă, căci comunitatea locală este și cea care cunoaște cel mai bine situația celor care au nevoie de ajutor. Din ea pot face parte de la directorul școlii, polițist de proximitate sau preot, până la medicii de familie sau membri ai societății civile, reprezentanți ai ONG-urilor etc. Munca celor care vor face parte din această structură va fi plătită, iar indemnizația de ședință este egală cu 1% din salariul primarului. ” Această lege a fost jalon în PNRR și le mulțumesc tuturor colegilor mei din Guvern, care au oferit suportul de care a fost nevoie și, de asemenea, colegilor din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea: Le doresc tuturor familiilor de români din țară și din afara granițelor un an nou cu multă sănătate, bucurii, împliniri și vești bune