Focar de rujeolă descoperit la o școală din București

 În prezent, sunt 2.000 de cazuri confirmate în țară.

Rujeola
Rujeola sursa foto pixabay

A fost descoperit un focar de rujeolă într-o școală din București. Patru copii au prezentat simptome clare ale bolii. Potrivit primelor informații, ei nu ar fi fost vaccinați, potrivit ziare.com

 În prezent, sunt 2.000 de cazuri confirmate în țară.

 „Din cauza vaccinului anti-Covid a dus la o rată de vaccinare mică și la alte vaccinuri, cum ar fi rujeolă. Medici trebuie să informeze corect populația. Să spună că vaccinul a trecut testul timpului și salvează vieți. Vaccinul împotriva rujeolei salvează vieți și este printre cele mai vechi. A trecut toate testele și proba timpului. O rată de vaccinare la rujeolă de 70% nu este suficientă pentru a bloca răspândirea epidemică a acestei boli”, a declarat medicul Cristian Oancea. 

Rujeola este o boală a copilăriei, dar produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Ministrul  a încurajat părinţii să îşi vaccineze copii. Ministrul Sănătăţii a fost prezent la conferinţa de închidere a proiectului „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, organizată de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. El a precizat că va fi demarată o campanie de informare privind vaccinarea prin intermediul mass media, al direcţiilor de sănătate publică, dar şi al medicilor de familie, care vor chema părinţii cu copii la vaccinare.

 „Rujeola într-adevăr este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie”

Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia. Să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare. Fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copiii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva acestei îmbolnăviri. Această scădere a acoperirii vaccinale este o situaţie care durează de foarte mulţi ani.

A fost o scădere progresivă a interesului pentru vaccinare. (…) Au fost foarte multe campanii negative împotriva vaccinării – una este împotriva vaccinării cu noul coronavirus. (…) Există cazuri concrete, lumea trebuie să ştie că rujeola este o boală care câteodată omoară la distanţă. Există o afecţiune, panencefalita subacută, care apare la câţiva ani după boală ca şi complicaţie a bolii şi este mortală. Lucrul aceste trebuie evitat de toată lumea”, a susţinut ministrul.Două surori adolescente din Hunedoara s-au sinucis împreună