Ministrul Mediului anunță înființarea a 350 de puncte video de monitorizare prin satelit a pădurilor

Sistemul respectiv va genera anumite alerte, în cazul în care este identificată o problemă în fondul forestier

Sistemul de monitorizare a fondului forestier naţional prin intermediul imaginilor satelitare, proiect de digitalizare finanţat cu bani europeni, prin PNRR, va presupune amenajarea a 350 de puncte de monitorizare video, a declarat Ministrul Mediului, Mircea Fechet, potrivit g4media.ro.

Sistemul respectiv va genera anumite alerte, în cazul în care este identificată o problemă în fondul forestier

„În această achiziţie nu discutăm doar despre hărţi satelitare, discutăm despre drone, discutăm despre camere video inteligente puse în fondul forestier, discutăm despre un avion care va monitoriza şi va surlova fondul forestier, discutăm şi despre deplasarea Gărzii forestiere la faţa locului”, a mai declarat el. „La fiecare trecere de satelit vom suprapune noile imagini peste cele vechi pentru a observa dacă există vreo diferenţă. În măsura în care există astfel de diferenţe, interogăm SUMAL, serviciul electronic pe care l-am implementat deja, şi în condiţiile în care se generează o alertă pentru că nu se corelează descoperirea de fond forestier cu vreun amenajament silvic, în acea situaţie urmează o nouă scanare la o rezoluţie şi mai mare. Sau, dacă este cazul, pentru că în această achiziţie nu discutăm doar despre hărţi satelitare, discutăm despre drone, discutăm despre camere video inteligente puse în fondul forestier, discutăm despre un avion care va monitoriza şi va surlova fondul forestier, discutăm şi despre deplasarea Gărzii forestiere la faţa locului”, a declarat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului crede că România va fi cel mai avansat stat din UE care să folosească cele mai noi tehnologii şi cele mai bune practici pentru a avea grijă de propriile păduri

Potrivit ministrului Mediului, discutăm despre 350 de puncte video care vor funcţiona asemănător cu sistemul de monitorizare a rovinietei, beneficiind de cele mai noi tehnologii nu doar în ceea ce priveşte rezoluţia imaginilor, dar mai ales în legătură cu interpretarea în timp real a datelor.

„Am discutat cu colegii mei care m-au asigurat că aceste noi tehnologii vor putea să interpreteze volume de masă lemnoasă, vor putea să citească numerele de înmatriculare ale camioanelor ce urmează să scoată masa lemnoasă din fondul forestier şi vor corela în timp real toate aceste date cu informaţiile deja existente în SUMAL. Deci din acest punct de vedere discutăm despre un sistem integrat care va gestiona toate aceste date”, a completat ministrul Fechet.

Noi facilități pentru studenții care călătoresc cu trenul