Reacțiile la adresa deputatului PAUR, Dumitru Focșa nu se opresc! Gabriela Firea: Condamn cu fermitate orice abuz asupra unei femei

Din păcate în România, încă, femeile sunt abuzate de către cei care ar trebui în primul rând să le protejeze. Zilele trecute, deputatul PAUR Dumitru Focșa a intrat in atenția presei după ce s-a aflat că și-a lovit soția. Pe pagina personală de Facebook, Gabriela Firea, Ministrul Familiei și-a exprimat indignarea și face apel la societatea românească să nu repete acest gen de frustrari.

”Cazul recent al parlamentarului care a recurs la gesturi reprobabile asupra partenerei de viață este șocant, mai ales când trebuie să fii un exemplu pentru alții. Sincer, sunt mâhnită că un demnitar al statului a putut face un asemenea gest. În Parlament nu au ce căuta astfel de persoane. Pentru multe femei, sărbătorile nu au fost nici fericite, nici liniștite! Agresivitatea se manifestă în toate categoriile sociale.

Condamn cu fermitate orice abuz asupra unei femei sau orice gest care aduce atingere drepturilor și integrității unei persoane! Să nu uităm că violența se poate produce în multe feluri, nu numai bătaia este de neiertat. Sunt și multe cazuri de agresivitate psihică asupra partenerului de viață, care doare la fel de tare ca și bătaia.

Dramatic este că de multe ori, în certurile dintre părinți, la mijloc sunt copiii. Aceștia suferă, ajung să fie monede de schimb sau asistă, fără voia lor, la scene violente care-i marchează pentru toată viața și pe care luptă să le uite ani de zile.

Anul acesta continuăm demersurile începute pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. Sunt decisă ca Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse să facă totul pentru ca femeile din România să se simtă protejate. Am avut o ședința de lucru alături de Luminița Popescu, secretar de stat ANES, Anca Hendea, secretar de stat MFTES, Simona Butacu, subsecretar de stat ANES și colegii mei din minister.

Mă bucur că a fost aprobată de Guvern, la finalul anului trecut, Strategia pentru egalitatea de șanse. Este un document strategic important, inițiat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați, cu sprijinul celorlalte instituții ale statului și societatea civilă.

Educația este foarte importantă! Ne propunem să ajungem în școli cu noțiuni despre egalitatea de șanse, evident cu acordul părinților. Cred că este important să-i învățăm pe copiii noștri că avem cu toții aceleași drepturi, că trebuie să fim buni unii cu alții și că orice cuvânt sau gest nepotrivit poate avea efecte pe termen lung.

În plus, zilele următoare se încheie consultarea publică pentru un alt document extrem de important, ghidul privind hărțuirea pe criteriu de sex și hărțuirea morală la locul de muncă. Imediat va intra pe circuitul de avizare și, apoi, în ședința de Guvern. Din păcate, am ajuns să impunem prin documente, ghiduri și reguli lucruri care ar trebui să fie considerate normale.

Încurajez toate persoanele implicate în cazuri de violență domestică să anunțe autoritățile. Oricine poate apela Helpline 0800.500.333 pentru a cere ajutor sau să reclame cazuri de agresiune.”

a scris Gabriela Firea pe pagina personală de Facebook.