Pisicile și câinii pot suferi traumatisme din cauza petardelor și artificiilor

Foarte mulţi căţei şi pisici atât de stresaţi, încât au nevoie de sedative

Păsările riscă să sufere traumatisme sau să moară din cauza stresului, iar aricii pot ieşi mai repede din hibernare şi să rămână fără resurse până la primăvară, din cauza zgomotului produs de artificii şi petarde, avertizează Oana Vasiliu, medic veterinar la Centrul de animale sălbatice al Fundaţiei Visul Luanei, potrivit g4media.ro. În opinia sa, jocurile de artificii ar trebui organizate cu mai multă grijă faţă de mediu şi animalele de companie. Există ţări în care jocurile de artificii au fost înlocuite cu spectacole laser, care, chiar dacă poluează luminos, nu poluează din punct de vedere fonic şi al pulberilor toxice.

Veterinarii din toate clinicile primesc extrem de multe solicitări de a elibera reţete pentru sedative în perioada asta, deoarece sunt foarte mulţi căţei şi pisici atât de stresaţi, încât au nevoie de aşa ceva.

„Legat de câini şi de pisici, e şi mai complicat. Veterinarii din toate clinicile primesc extrem de multe solicitări de a elibera reţete pentru sedative în perioada asta, din cauză că sunt foarte mulţi căţei şi pisici atât de stresaţi, încât au nevoie de aşa ceva.Sunt foarte mulţi căţei care se pierd. (…) După Revelion, de fiecare dată, este inundaţie de anunțuri cu căţei găsiţi sau pierduţi (pe grupurile de protecţia animalelor)”, a precizat Oana Vasiliu.

Zgomotul produs de artificii şi de petarde afectează însă şi animalele sălbatice din oraş, precum aricii, care hibernează, sau alte specii de mamifere mici.

„Se pot trezi, îşi pot consuma resursele, până se mai plimbă, văd care e situaţia şi ajung să între din nou în hibernare, deja perioada această de activitate fără motiv poate să însemne moartea până la primăvară. Pe de altă parte, păsările, care sunt foarte stresate din cauza asta, pot ajunge să moară de stres. Inclusiv păsări comune la care nu ne-am aştepta, precum ciorile. Dar şi păsări răpitoare. De exemplu, în Mogoşoaia, există o colonie de ciufi de pădure, care sunt nişte bufniţe protejate (prin lege), care stau în acelaşi loc. Şi, dacă se întâmplă ca în zona respectivă să dea cu artificii, pot inclusiv să moară de stres”, a explicat Oana Vasiliu. 

Animalele sălbatice, indiferent de specie, pot să se sperie şi să intre în clădiri sau în maşini

Acest lucru se întâmplă în special pe durata nopţii, când multe specii diurne nu văd foarte bine.„Zboară de pe unde stau ele şi se lovesc foarte des. Noi lucrăm şi de Revelion şi de Crăciun. După fiecare Revelion primim cazuri de traumatisme, dar e greu să ştim sigur dacă s-au lovit din cauza stresului provocat de artificii. Dar noi aşa suspicionăm, că are şi asta un rol”, a declarat Oana Vasiliu.În opinia sa, jocurile de artificii ar trebui organizate cu mai multă grijă faţă de mediu şi animalele de companie.

 Doar 300.000 de dolari oferiți pentru ghetele baschetbalistului Michael „Air” Jordan