Scandal la șaormerie/Sursa foto: captură video Digi24

Deputații PSD Adrian Solomon și Irinel Ioan Stativă pot spune adio carierei politice după ce au făcut scandal într-o șaormerie și au adresat cuvinte jignitoare unui angajat al fast-food-ului și polițiștilor chemați să aplaneze derapajul xenofob a politicienilor. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a cerut scuze în numele său și al celor doi deputați reprezentanților unității alimentare.

Acesta a mai spus că cei doi nu și-au cerut scuze și că la finalul actualelor mandate vor avea timp de reflecție, lăsând să se înțeleagă că Solomon și Stativă nu vor mai beneficia de sprijinul politic al social-democraților.

„Este nescuzabil ce au făcut ei, am avut o discuție cu colegii mei. Dacă mă întrebați de o sancțiune în ceea ce îi privește pe cei doi, cred că e responsabilitatea organizațiilor din care fac parte. Nu, nu și-au cerut scuze. Presupun că după ce vor termina acest mandat vor avea mai mult timp de reflecție. Pe viitor presupun că vor avea mai mult timp liber”, a spus Ciolacu într-o intervenția la Digi24.

Reamintim că adrian Solomon și Irinel Ioan Stativă, deputați PSD, au provocat un scandal într-o șaormerie în Centrul vechi al Capitalei, ulterior fiind amendați de polițiștii care au fost chemați la fața locului de angajații fast-food-ului. Inițial, Solomon a negat că ar fi fost amendat și că ar fi făcut scandal.

Însă, pe înregistrarea video originală, făcută publică de sursa citată, se aude cum PSD-istul, care este și președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, îl jignește pe casierul șaormeriei. Ulterior, Solomon, se ceartă și cu polițistul care îl roagă să poarte mască și-i cere omului legii să ceară cartea verde a casierului șaormeriei.

„Băi Mustafa ești în România aicea. Alo, Mustafa! Arată-mi că ai voie să muncești aici! Băi, panaramă!”, sunt cuvintele pe care Adrian Solomon i le-a adresat angajatului șaormeriei când acesta i-a atras atenția că trebuie să poarte mască în interiorul fast-food-ului. După sosirea echipajului de poliție Solomon și-a concentrat jignirile pe oamenii legii.

„Dacă el mă ia pe mine cu masca, tu îl iei pe el cu cartea verde? Nu te interesează dacă ăsta are dreptul la muncă în România, dar eu să port mască, da? Nu te interesează dacă are dreptul să muncească în România, dar eu când comand o șaorma în România, îmi iei buletinul, nu ți-e rușine? Arată-mi cartea verde a lu ăsta. Dacă el mă ia pe mine cu masca, tu îl iei pe el cu cartea verde?”, a vociferat Adrian Solomon.

În baza probelor audio-video CNCD s-a autosesizat sub aspectul atingerii demnității umane, pe criteriul de apartenență etnică națională (din înregistrări, casierul șaormeriei pare de etnie turcă – n.r.), și sub aspectul unei forme de rasism.

„Din păcate, în rapoartele externe și raportat la spețele punctuale, avem foarte multe spețe în care constatăm discurs de ură și discurs rasist sau homofob sau pe alte criterii de gen provenit din partea clasei politice. Trebuie să ne gândim că noi avem foarte mulți cetățeni în Europa care, dacă noi nu respectăm cetățenii străini în România, ce așteptări să avem de la alte state europene să trateze cetățenii noștri români cu respect și potrivit tuturor drepturilor pe care le are un cetățean în Uniunea Europeană?”, a reacționat Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Solomon și Stativă ar putea fi amendați de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu 30.000 de lei.

Citește și: Înregistrările demonstrează derapajul xenofob al parlamentarului Adrian Solomon în scandalul de la șaormerie

HashtagNews.ro