Locuitorii din Marea Britanie ar putea rămâne fără WhatsApp

Disputa a fost declanșată de un proiect de lege privind siguranța online din Marea Britanie.

Guvernul Marii Britanii riscă să intre într-o confruntare cu WhatsApp, care ar putea duce la dispariția aplicației de mesagerie din Marea Britanie, iar opțiunile pentru o soluție amiabilă sunt puține. Disputa a fost declanșată de un proiect de lege privind siguranța online din Marea Britanie. Mai bine de patru ani în pregătire, cu opt secretari de stat și cinci prim-miniștri implicați în redactarea sa, proiectul de lege, care progresează prin Camera Lorzilor, are peste 250 de pagini. Numai cuprinsul său se întinde pe 10 pagini. Conform proiectului de lege, agenția guvernamentală Ofcom va putea impune anumite reguli rețelelor sociale, precum folosirea tehnologiei pentru a combate terorismul sau abuzul sexual asupra copiilor, potrivit digi24.ro.

Amenzile vor ajunge până la 10% din cifra de afaceri globală pentru acele servicii care nu sunt conforme. Companiile vor fi nevoite să depună „cele mai bune eforturi” pentru a dezvolta sau a procura tehnologie în acest sens.


Însă pentru aplicațiile de mesagerie care își asigură datele utilizatorilor cu „criptare end-to-end” (E2EE) nu este posibil, din punct de vedere tehnologic, să le fie citite mesajele fără a încălca, în mod fundamental, promisiunile față de utilizatori. Este un pas pe care reprezentanții WhatsApp avertizează că nu îl vor face, potrivit digi24.ro.

.„Nouăzeci și opt la sută dintre utilizatorii noștri se află în afara Regatului Unit. Ar fi o alegere ciudată pentru noi să reducem securitatea produsului într-un mod care să-i afecteze pe ceilalți 98% dintre utilizatori”, a declarat șeful WhatsApp, Will Cathcart, în martie.

„Susținem criptarea puternică, dar aceasta nu poate fi în prețul siguranței publice. Companiile tehnologice au datoria morală de a se asigura că nu închid ochii la nivelurile fără precedent de abuz sexual asupra copiilor, de pe platformele lor. Proiectul de lege privind siguranța online nu reprezintă, în niciun caz, o interdicție a criptării end-to-end și nici nu va necesita servicii pentru a slăbi criptarea”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
Însă pentru aplicațiile de mesagerie care își asigură datele utilizatorilor cu „criptare end-to-end” (E2EE) nu este posibil, din punct de vedere tehnologic, să le fie citite mesajele fără a încălca, în mod fundamental, promisiunile față de utilizatori. Este un pas pe care reprezentanții WhatsApp avertizează că nu îl vor face. 

3 milioane de țigări ascunse într-un TIR condus de un cetățean bulgar