Fragmente din Turnul Eiffel conținute în medaliile Jocurilor Olimpice de la Paris

Piesele de fier încorporate în medalie au fiecare 18 grame

Turnul Eiffel
Turnul Eiffel sursa foto wikipedia

O bucată hexagonală, şlefuită, de fier, luată de la emblematicul Turn Eiffel, este încorporată în fiecare medalie de aur, argint şi bronz care va fi atârnată la gâtul sportivilor la Jocurile Olimpice de la Paris din 26 iulie-11 august şi la Jocurile Paralimpice care vor urma, potrivit g4media.ro.

Organizatorii JO au dezvăluit joi designul revoluţionar. Simone Biles are şapte medalii de la cele două ediţii anterioare ale Jocurilor Olimpice, iar LeBron James are două medalii de aur şi una de bronz de la Londra, Beijing şi Atena.

Dar niciunul dintre aceşti sportivi care ţintesc JO de la Paris şi niciunul dintre cei aproximativ 36.600 de alţi medaliaţi de la cele 29 de ediţii anterioare ale Jocurilor Olimpice de vară nu a deţinut vreodată o astfel de medalie. Medaliaţii de la Paris vor lua şi ei acasă o parte din Franţa şi din istoria sa.Turnul înalt de 330 de metri este alcătuit din 18.038 de piese de fier.

Construit pentru Expoziţia Universală din 1889 – care a sărbătorit cea de-a 100-a aniversare a Revoluţiei Franceze – turnul inginerului Gustave Eiffel era destinat să reziste doar 20 de ani. Turnul continuă să se menţină – datorită unor intervenţii de întinerire din când în când şi a unei îngrijiri constante. Turnul are 135 de ani.

Piesele de fier încorporate în centrul medaliilor olimpice cântăresc fiecare 18 grame. Au fost tăiate din grinzi şi alte bucăţi care au fost schimbate din Turnul Eiffel în timpul renovărilor şi depozitate pentru a fi păstrate în siguranţă, potrivit lui Joachim Roncin, şeful departamentului de design al comitetului de organizare a Jocurilor de la Paris.

Au fost curăţate de vopsea, lustruite şi lăcuite pentru a doua lor viaţă. Ele sunt ştampilate cu „Paris 2024” şi cu logo-ul Jocurilor – care arată ca o flacără sau ca faţa unei femei cu o tunsoare bob şic. Cele cinci inele olimpice sunt, de asemenea, ştampilate pe fierul medaliilor olimpice. Logo-ul paralimpic format din trei swooshes, cunoscut sub numele de Agitos, este ştampilat pe medaliile pentru Jocurile Paralimpice din 28 august-8 septembrie.

Forma hexagonală a pieselor din fier reprezintă Franţa. Francezii se referă uneori la ţara lor ca fiind „L’Hexagone” – hexagonul – datorită formei sale. În jurul pieselor de fier se află discuri de aur, argint sau bronz. Acestea sunt încreţite pentru a reflecta lumina, făcând medaliile să strălucească. Organizatorii Jocurilor spun că tot metalul este reciclat, nu este proaspăt extras din mine. Bărbat reținut pentru uciderea câinelui unui vecin’