Gelu Duminică, sociolog

Campania electorală pentru parlamentare va fi la fel de inedită ca și cea de la „locale”, dar cu totul diferită de ceea ce românul era obișnuit. Cu băile de mulțime, cu bâlciuri, cu micii sfârâind pe grătar. În plină pandemie, cu mii de cazuri de îmbolnăviri cu Covid, zilnice, autoritățile au recomandat ca și această campanie să se desfășoare cu „băgare de seamă”, cu măsuri sanitare și distanțări fizice. Dacă acestea vor fi respectate, vom vede în perioada următoare, la „raportarea de la ora 1”.

Sociologul Gelu Duminică are însă o altă imagine asupra acestei campanii, pe care și-a exprimat-o într-un interviu acordat Agerpres, și despre care spune că va fi, la fel ca și până acum o „antagonizare a clasei politice”

„Nu cred că această campanie se va deosebi cu ceva faţă de cele cu care am fost obişnuiţi. Nu cred că vor fi dezbateri foarte multe pe platformele politice, pe ceea ce se propune cu adevărat. Cred că va fi, mai degrabă, un, din nou, votaţi-mă pe mine, că sunt mai puţin rău decât celălalt şi nu îl votaţi pe ăla că e răul suprem, mesaje cu care tot am fost obişnuiţi în ultima perioadă. O să avem din nou o antagonizare a clasei politice, care nu este o noutate, a votantului român, care nu este o noutate şi care, cu siguranţă, poate conduce şi către surprize. Din perspectiva prezenţei, însă, personal, nu aş paria pe o prezenţă mai mare decât am avut la nivel local”, a declarat Gelu Duminică, pentru Agerpres.

Tratamentul de campanie, fără leacuri miraculoase

Gelu Duminică precizează faptul că oricare partid va fi la putere după 6 decembrie va avea o misiune extrem de dificilă, în actualul context, de criză medicală, dar și economică.

„Nu cred că, în momentul de faţă, cineva are măsurile miraculoase… Din nou vom fi trataţi, ca de fiecare dată, cu zahăr şi cu miere, dar e foarte probabil, ca, după aceea, să ni se servească, aşa, şi puţin pelin. Pentru că, din păcate, veninul pe care l-am introdus în economia şi în societatea românească în ultimii ani, prin măsurile populiste care au fost luate, trebuie să aibă parte şi de un antidot, astfel încât pacientul – ţara aceasta – să nu moară.

Cred însă că partidul aflat la guvernare se va feri să pronunţe cu adevărat măsurile pe care le va lua în cazul în care va câştiga, pentru că, repet, din punctul meu de vedere, oricine va veni la guvernare va trebui să ia măsuri dure, de genul regândirea sistemului de pensionare şi a sistemului de creştere a alocaţiilor, pentru simplul motiv că toată criza aceasta medicală va genera şi o criză financiară şi economică. Iar România trebuie să facă faţă în condiţiile în care are un buget care nu stă bine absolut deloc şi care va sta şi mai prost în condiţiile în care acele măriri vor fi cu adevărat realizate”, a spus Gelu Duminică.

Prezență incertă la vot

Dacă la alegerile locale a fost o prezență de 46,02%, iar cazurile de îmbolnăviri cu Covid erau puțin peste 122 de mii, acum, datele sunt mult mai alarmante. La raportarea de duminică, 8 noiembrie, România a sărit de 303 mii de cazuri. Astfel, sociologul consideră că este încă prea devreme pentru a face o preconizare a prezenței la vot în 6 decembrie.

„Nu ştim ce se va întâmpla în luna decembrie, însă, dacă e să ne uităm la ce se întâmplă în momentul de faţă, e foarte probabil ca prezenţa să fie mai mică decât la locale, pentru simplul motiv că teama este mult mai mare, plus mobilizarea de către structura locală posibil să fie puţin mai mică decât ce s-a întâmplat la nivel local, unde structurile locale aveau şi interesul propriu”, a mai spus sociologul.

De gestionarea pandemiei poate conta rezultatul la „parlamentare”

„PSD foarte probabil să fluctueze un pic, în jos sau în sus, faţă de ceea ce sondajele dau, ca şi USR. Repet: nu cred că vor fi surprize mari dacă ceva nu se întâmplă în luna asta jumate de acum înainte. Pentru că totuşi mai avem o lună. Multe se pot schimba, multe lucruri pot ţine de modul în care se gestionează numărul de îmbolnăviri pe care România îl are. Dacă ajungem, Doamne fereşte, la un peste 10.000, atunci lucrul acesta se va simţi şi electoral împotriva PNL”, a concluzionat Gelu Duminică.

Citește și: Răzvan Cherecheș: „Trebuie să fim consecvenți cu măsurile pe care le luăm”

#News