Dumitru Buzatu, ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Una dintre recomandările autorităților pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus este purtarea măștii de protecție. Doar că mulți dintre români consideră că le sunt îngrădite libertățile prin impunerea acestei măsuri, știind că sunt multe zone în care accesul este interzis dacă nu este  purtată corespunzător masca. Nu putem avea pretenții că aceste reguli sunt respectate de oamenii de rând, câtă vreme „aleșii” fac pledoarie împotriva purtării măștii.

Cel mai cunoscut caz este al lui Dumitru Buzatu, șeful PSD Vaslui, care consideră că masca nu îl protejează. „Am și protestat împotriva simplității unor măsuri aplicate și în special împotriva acelor măsuri care nu ne-au protejat foarte tare. Că purtarea excesivă a măștilor inclusiv în somn nu a dus la rezolvarea infectării cu virusul respectiv. Aplic și eu măsurile comune. Folosesc dezinfectante, nu stau chiar… am folosit și masca dacă mă duc la adunări sau dacă intru în magazine. Nu cred că mă poate proteja, dar țin cont de oameni și nu vreau să îi jignesc adoptând o atitudine sfidătoare”, a declarat Buzatu, la ieșirea din sediul PSD, desigur, fără mască.

Masca nu oprește, dar reduce răspândirea virusului

„Nimeni nu a spus că masca va opri pandemia, ci că este vorba despre măsuri care pot reduce transmiterea virusului. Pandemia și pierderea controlului, însăși această scindare a societății în care sunt tabere pro și contra măsurilor nu fac decât să crească gradul de dezorientare într-un moment în care încă mai putem face ceva. Chiar dacă se vor institui măsuri severe de carantină este nevoie de două-trei săptămâni ca să poți stinge un focar”, a spus medicul Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca, la Digi 24.

Citește și: Record de infectări cu Covid, aproape 3000 de noi cazuri

#News