Consumul frecvent de cartofi prăjiți crește riscul de depresie

Cartofii pot afecta stările afective deoarece provoacă o creștere mare a nivelului de zahăr în sânge

Consumul frecvent de alimente prăjite, în special de cartofi prăjiți, poate determina o creștere a riscului de stări anxioase cu 12 la sută și a riscului de depresie cu 7 la sută, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Universității Zhejiang, din China. Riscul este mai pronunțat în cazul tinerilor, în special a bărbaților tineri, arată studiul. Experții chinezi au monitorizat 140.728 de oameni, pe parcursul a 11 ani, potrivit digi24.ro.

 După ce au exclus din studiu participanții care au fost diagnosticați cu depresie în primii doi ani ai monitorizării, un total de 8.294 de cazuri de anxietate și de 12.735 de cazuri de depresie au fost înregistrate în cazul voluntarilor care consumau alimente prăjite, rata fiind cu 2 la sută mai crescută în cazul celor care consumau cartofi prăjiți.

 „Componenta umană a acestui studiu ar putea indica exact ceea ce sugerează cercetarea: că un consum crescut de alimente prăjite crește riscul de anxietate și depresie”, a declarat doctorul David Katz, un nutriționist care nu a fost implicat în cercetare.”Totuși, relația de cauzalitate ar putea fi inversă. Oamenii care suferă de anxietate sau depresie recurg mai des la alimente care le asigură confort pentru că găsesc în asta o ușurare”, a adăugat acesta.

Cercetătorii chinezi sugerează că acrilamida, o substanță întâlnită în alimentele prăjite, ar fi responsabilă pentru creșterea riscului de anxietate sau depresie. 

 Într-o cercetare separată, această substanță a fost administrată unor pești-zebră, comportamentul lor fiind monitorizat.
„Efectele asupra sănătății ale alimentelor prăjite depind în mare măsură de ce tip de mâncare este prăjită și de ce tip de grăsime este folosit la prăjire. Cartofii pot afecta stările afective pentru că provoacă o creștere mare a nivelului de zahăr în sânge și apoi un răspuns hormonal la această creștere. Totuși, aceste zaharuri sunt contracarate de grăsime, cum ar fi grăsimea folosită la prăjit”, spune Walter Willett.

Un bărbat din Pakistan, jefuit în România de 10.000 de euro