Mese calde la preț redus pentru studenții din Franța, cu o situație financiară dificilă

Studenţii pot solicita primirea unei mese la tariful de un euro până la Crăciun.

Studenţii din Franța care au o situație precară pot solicita să primească o masă caldă la tariful de un euro până la Crăciun, chiar dacă nu sunt bursieri. Acest lucru l-a promis luni guvernul francez, în timpul dezbaterii privind sărăcia în rândul studenţilor din această ţară.

„Nu trebuie să rămână izolaţi, cu dificultăţile lor”, a declarat ministrul pentru învăţământul superior, Sylvie Retailleau, evocând un mecanism accesibil „pentru toţi studenţii cu situaţie materială precară”, potrivit g4media.ro.

Studenţii care nu au bani pentru a-şi procura mâncare pot solicita primirea unei mese la tariful de un euro până la Crăciun, fără criterii de venit, ullterior, dosarul lor fiind „analizat” individual pentru a se stabili dacă se poate continua acordarea acestei facilităţi.


Statul francez compensează integral această măsură, lucru ce va costa 50 de milioane de euro în 2023, a precizat Retailleau „Nu se pune problema să fie studenţi care merg la cursuri cu stomacul gol”, a asigurat ministrul . Începutul anului universitar 2022 a fost marcat de dificultăţile cu care se confruntă studenţii, Federaţia asociaţiilor generale studenţeşti (FAGE) denunţând o „adevărată explozie” a costurilor.

Studenţii sunt nevoiţi să scoată din buzunare în medie peste 1300 de euro – cu peste 13% mai mult faţă de anul precedent – pentru materiale pedagogice şi asigurări de locuinţe şi sănătate.

 Sindicatul studenţesc Unef a evocat la rândul său o majorare cu peste 6% a costului vieţii de student în anul viitor, ceea ce înseamnă o cheltuială suplimentară de aproape 430 de euro pe an. Universitatea din Corsica a anunţat, încă de la începerea cursurilor, în septembrie, că le va oferi tuturor studenţilor, bursieri sau nu, două mese gratuite pe zi în restaurantele universitare, ceea ce este o premieră în Franţa.

Vânzări record în România cu ocazia Black Friday 2022, de teama scumpirilor