Numărul record de cazuri noi de infectare cu Covid din ultimele 24 de ore, 2.958, arată un trend ascendent al evoluției epidemiologice. Astfel, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat, la Guvern, că deși sistemul medical încă rezistă, nu trebuie forțat, iar pentru acest lucru este nevoie de implicarea fiecărui cetățean, prin respectarea regulilor impuse de autorități. Chiar dacă nu este pe placul multora dintre români, ce își consideră restricționate libertățile.

„Este un moment pe care îl aducem  sau îl readucem în atenția tuturor pentru a specifica că menținem același trend ascendent, în pofida acelor rigori sau acelor precauții pe care le-am impus și trebuie respectate în vederea limitării, scăderii numărului de cazuri noi prin transmiterea în comunitate.

Revin, în acest moment, cu aceleași solicitări pe care le-am făcut și în ultima perioadă, de a respecta aceste restricții. În perioada imediat următoare, în spitale și în DSP-uri, vor exista acele evaluări încrucișate pentru a putea remarca dacă există acea capacitate pentru fiecare din cei care lucrează în aceste spitale pentru a putea da acea asistență medicală de care avem nevoie. Sistemele medicale încă rezistă, dar recomandarea noastră este de a nu forța aceste sisteme medicale”, a declarat Nelu Tătaru.

Declarații de presă susținute de ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru

Declarații de presă susținute de ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru#NeluTataru #GuvernulRomaniei

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 7 octombrie 2020

Relaxare, dar cu ce costuri

Chiar dacă s-a încercat o relaxare în ceea ce privește activitățile din domeniul alimentației publice, a avenimentelor culturale sau de divertisment, evoluția din ultima vreme, cu peste 14.000 de noi cazuri numai în ultima săptămână, au fost impuse noi restricții, potrivit lui Tătaru.

„Am reevaluat și am relaxat niște activități la 1 septembrie. Acele relaxări s-au desfășurat în condițiile unor norme. Acum, când acest indice a trecut de acel 1,5, am fost nevoiți să restricționăm aceste activități. În măsura în care aceste indicatoare, acest indici ai noștri, vor reveni, prin respectarea regulilor, sub 1,5, vom reveni și noi în momentul în care vom redeschide aceste activități.

Suntem în momentul pe care trebuie să îl gestionăm împreună. Avem un mesaj pentru corpul medical, care, deși obosit, în continuare este acolo și va da acea asistență medicală, dar avem în același timp și un mesaj pentru populație. Haideți să respectăm acele reguli!”, a mai spus Tătaru.

Decizii luate la nivel local

Diferit față de perioada de început a pandemiei, când măsurile din starea de urgență au fost luate la nivelul întregii țări, acum aceste restricții (care pentru mulți seamănă cu starea de urgență mascată) au fost luate de fiecare Comitet Județean în parte, în funcție de evoluția punctuală.

„Comitetele județene pentru Situații de Urgență sunt cele care reevaluează permanent tot ce se întâmplă la nivelul localității respective și tot ce se întâmplă va da măsura rigorilor sau restricțiilor care se impun de la o zi, la alta. Avem momentul în care avem și personal medical infectat. Haideți să ne gândim că acest personal medical este cel care se expune. Haideți să ne gândim că acest personal medical trebuie să îngrijească și persoane infectate sau persoane ne-infectate COVID. Haideți să vedem că spitalele din București sunt cele care în acest moment pot suplini, dar vom fi nevoiți să trecem tot ce înseamnă capacitate către spitalele din provincie”, a concluzionat Nelu Tătaru.

Citește și: Record de infectări cu Covid, aproape 3000 de noi cazuri

#News