Ludovic Orban despre ajutorul de stat acordat companiei Blue Air: „a fost legal”

Compania Blue Air a beneficiat de un ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de lei în anul 2020

Pe 9 august 2020, Guvernul României, condus de Ludovic Orban, a aprobat o ordonanță de urgență (139/2020) prin care se oferea companiei Blue Air un ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de lei. Scopul era acela de a ajuta compania să se redreseze după pierderile cauzate de pandemie.

În contextul acesta, dar luând în calcul și scandalul recent, provocat de zborurile operate de firma Blue Air, zboruri care au fost suspendate până pe 12 septembrie, deputatul Ludovic Orban afirmă că ajutorul acordat a fost unul legal.

Companiile aeriene din toate ţările europene au primit ajutoare

„În anul 2020, practic zborurile au fost oprite din cauza pandemiei. Noi am acordat, aşa cum au făcut toate ţările europene, ajutoare de stat aeroporturilor şi ajutoare de stat companiilor aeriene. A fost acordat în acea OUG ajutor de stat și TAROM și Blue Air. Ajutorul de stat a fost acordat în conformitate cu prevederile legii, cu o notificare prealabilă la Comisia Europeană”, a declarat Ludovic Orban.

Evoluția economică a firmei Blue Air a ținut de calitatea managementului

„Şi, atât timp cât proiectul de OUG a fost avizat de toţi – de Ministerul Justiţiei, de Ministerul Finanţelor, de toţi cei care trebuie să verifice aceste lucruri – şi mai ales, evident, a fost notificat şi la CE, evident că ajutorul acordat a fost legal. Faptul că ulterior o companie a avut o evoluţie economică mai bună sau mai proastă în mod evident nu depinde de acel ajutor de stat, ci pur şi simplu de calitatea managementului sau de condiţiile pieţei în care acţionează compania respectivă”, a mai precizat fostul premier.