Sursa foto: efsa.europa.eu

Miercuri, 7 septembrie, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a prezentat Comisiei Europene o serie de propuneri care vizează îmbunătăţirea condiţiilor în care sunt transportate animalele vii, printre care: bovinele, ovinele și porcinele.

Recomandările EFSA vin în contextul în care presiunile pentru interzicerea comerţului (export și import) cu animale vii dincolo de granițe sunt în creștere, iar activiştii pentru drepturile animalelor de la Compassion in World Farming susțin interzicerea exporturilor de animale vii în afara UE.

De exemplu, Noua Zeelandă va elimina această practică în 2023, iar Marea Britanie a promis şi ea că o va interzice.

Baza pentru revizuirea strategiei „De la fermă în farfurie”

Propunerile EFSA vor reprezenta fundamentul revizuirii legislației UE în domeniul bunăstării animalelor.

Acestea se referă la: nevoia de mai mult spaţiu pentru animale pe durata transportului în scopul reducerii stresului; temperaturile mai mici decât limita actuală de 30 de grade Celsius din mijloacele de transport; durata călătoriilor care ar trebui menţinută la minimum.

Accidentele grave din ultimii ani au dus la moartea a mii de animale

Îmbunătățirea condițiilor de transport este motivată și de faptul că accidente grave au cauzat moartea a mii de animale. În 2021 aproximativ 1.800 de tauri au murit de foame sau au fost eutanasiaţi după ce o navă care a plecat din Spania la sfârșitul anului 2020 a fost blocată pe mare timp de mai multe luni din cauza perturbărilor create de pandemia de coronavirus.

Un alt exemplu este reprezentat de nava cu 14.000 de oi care s-a scufundat în Marea Neagră, la mică distanță de portul Midia Năvodari, în anul 2019.