Ca urmare a unor postări și comentarii în mediul on-line referitoare la majorarea, începând cu data de 1 octombrie 2020, cu 50 % a prețurilor/tarifelor pentru serviciile de furnizare a apei potabile și de canalizare, practicate de RAJA S.A., precum și intenția și dorința unor aleși locali de a iniția referundum pentru reducerea prețului la apă, societatea face următoarele precizări:

Compania nu va majora  tarifele începând cu data de 01 octombrie și nici până la finalul anului curent. Ultima creștere a tarifelor a fost realizată în luna ianuarie 2019. Prin urmare, în aproape doi ani, RAJA S.A. nu a aplicat măriri de tarife și nici măcar ajustări cu indicele de inflație, deși în ultima perioadă costurile curente cu energia electrică, combustibilii și alte materiale necesare întreținerii și amortizării instalațiilor au crescut considerabil.

La ora actuală, prețul aplicat de RAJA S.A. la apă potabilă se află pe locul 12 în clasamentul național în rândul celor 45 de operatori regionali de profil. Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice a prezentat un clasament la nivel național în domeniu serviciilor de apă și canalizare.

Potrivit ANRSC, compania Raja Constanța ocupă poziția 10 din 15 în ceea ce privește prețul de furnizare al apei către consumatori. Spre deosebire de celelalte companii din domeniu, care au posibilitatea folosirii unor surse de suprafață, RAJA S.A. extrage apa furnizată din subteran, prin sute de foraje de mare adâncime, ceea ce implică mari cheltuieli cu energia electrică aferentă pompării din subteran.

De asemenea tratarea apei din subteran necesită costuri suplimentare. Potrivit reprezentanților companiei, RAJA S.A. a cofinanțat, printr-un împrumut contractat de la B.E.R.D, cu peste 50 milioane euro Programul Operational Sectorial de Mediu în valoare de peste 300 milioane euro, în urma căruia au rezultat investiții ce au intrat în patrimoniul UAT-urilor. Printre cele mai importante investitii se numără 16 stații de epurare moderne, care sunt prevăzute cu treapta terțiara de tratare a apelor uzate, apele deversate fiind ape curate care respectă toți indicatorii impuși de legislația europeană privind protecția mediului inconjurător.

Toate acestea au însă un preț. Tariful practicat de RAJA S.A. este aprobat de către ANRSC după o verificare riguroasă a tuturor componentelor de preț și a respectării Strategiei Tarifare. Potrivit ANRSC, constănțenii plătesc 4,91 lei pe metrul cub de apă, în timp ce cel mai mare tarif practicat în țara noastră este de 5,69 lei metru cub de apă la Vaslui și la polul opus cel mai mic preț este de 4,51 lei per metru cub la Craiova.

HashtagNews