Vouchere de vacanță și pentru angajații din sectorul privat, a decis Senatul

Angajaţii ar urma să primească de la 1 ianuarie 2024 tot 1.450 de lei pe an, cât primesc acum cei de la stat

Angajaţii de la privat vor primi și ei vouchere de vacanță la fel ca cei de la stat. Senatorii au adoptat tacit un proiect de lege prin care salariaţii vor beneficia de tichete de vacanță în valoare de 1.450 de lei, potrivit digi24.ro.

Angajaţii ar urma să primească de la 1 ianuarie 2024 tot 1.450 de lei pe an, cât primesc acum cei de la stat

Vouchere de vacanță vor putea fi acordate până pe 21 decembrie 2026 tuturor angajaţilor din mediul privat care au un contract individual de muncă. În cazul în care sunt angajaţi care au mai multe astfel de contracte, aceştia trebuie să aleagă un singur angajator de la care să primească aceste vouchere. 

Și acum cei din sectorul privat pot primi vouchere, dar din bugetul firmelor, iar valoarea maximă a acestora poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a şase salarii minime brute, pe ţară.

„Pe lângă eliminarea discrepanţelor dintre cele două categorii de salariaţi – bugetari şi cei din sectorul privat – valoarea voucherelor de vacanţă se întoarce practic în economie, iar consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerţ)”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative privind modificarea şi completarea OUG 8 2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

 Zonele marine ale Arcticii ar putea rămâne fără gheaţă din anii 2030