Pericol de avalanșe în Munţii Făgăraş şi Bucegi

Potrivit meteorologilor, la peste 1800 m, zăpada își va accelera procesul de topire.

Meteorologii avertizează că este risc însemnat de producere de avalanşe în Munţii Făgăraş și Bucegi, la peste 1.800 de metri. Riscul însemnat de avalanşă înseamnă risc de gradul 3 pe o scară de la 1 la 5, potrivit stiripesurse.ro.

Potrivit meteorologilor, la peste 1800 m, zăpada își va accelera procesul de topire, în special pe fondul temperaturilor diurne ridicate și a insolației, iar apa rezultată din topire va pătrunde în strat, umezindu-l suplimentar.

Stratul existent este alcătuit din mai multe zone cu rezistență relativ scăzută, formate din zăpadă umezită și cu masă volumică mare, având intercalate cruste vechi, iar spre sol sunt cristale tip cupă, spun meteorologii. „În apropierea crestelor mai sunt cornișe, iar pe văile adăpostite depozite mai mari de zăpadă. Temperaturile diurne pozitive, insolația și temporar ploile, vor continua să umezească şi să topească zăpada de la suprafață. Apa rezultată din topire va îngreuna vechiul strat şi acesta va putea aluneca uşor pe pantele suficient de înclinate, peste crustele aflate în interior, iar în cazuri izolate se pot rupe cornișele existente. Se pot astfel declanșa spontan avalanșe de topire de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat supraîncărcări slabe. Unele avalanșe pot angrena și straturi mai vechi și pot coborî până la altitudini mai mici de 1800 m. Sub 1800 m, zăpada va continua să se topească. Pe pantele mai înclinate și umbrite de la peste 1700 m, se mai pot declanșa curgeri sau avalanșe de topire de mici dimensiuni, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici”, au anunțat meteorologii.

Stare de urgență declarată într-o provincie din Canada, în urma incendiilor forestiere