Foto: Iulia KELT

Cei de la PSD, ALDE și PRO România au făcut front comun pentru un proiect de lege cu două tăișuri. Cele trei partide par să-și dorească anularea amenzilor pe care românii le-au primit pe tot parcursul stării de urgență, pentru nerespectarea ordonanțelor militare. De ce spun că acest proiect este cu două tăișuri? Pentru că există două categorii mari și late de amendați în această perioadă.

Pe de-o parte îi avem pe cei care, în mod abuziv, au primit amenzi din pricina excesului de zel al organelor „competente” – iar exemplele nu-s puține deloc.

Pe de altă parte, îi avem pe cei care au încălcat în mod voit prevederile ordonanțelor, organizând picnicuri, petreceri, grătare și alte activități menite să sfideze normele bunului simț. Aici îi putem aminti pe cetățenii care au pornit un adevărat război al stelelor împotriva forțelor de ordine. Da, vorbesc despre cei din cartierul Rahova. Exemplele pot continua, firește!

Acestea două situații fiind menționate, rămâne o singură întrebare: unde se trage linia concretă și corectă dintre abuz și amendă dată corect? Greu de stabilit, desigur! Ceea ce face ca proiectul de lege al celor trei partide ce se au „ca frații” să pară ușor populist – adicătelea un aspirator de voturi în devenire.

Cu siguranță, cei ce au primit amenzi în mod incorect trebuie să-și găsească dreptatea, însă nu cu prețul terfelirii unei ordonanțe militare. Amenzile abuzive nu s-au inventat acum, odată cu intrarea în vigoare a stării de urgență. Ele există de multă vreme, exact așa cum există și soluție pentru ele: acționarea în instanță, un drept pe care orice cetățean ce se consideră nedreptățit îl are.

Tăriceanu, despre acest proiect de lege:

„Am luat act de decizia CCR de a declara neconstituţionale amenzile aplicate cetăţenilor pe timpul stării de urgenţă. Constatând că sunt peste 300.000 de amenzi şi anularea lor depinde de o decizie a instanţei, ALDE, PSD şi Pro România au elaborat un proiect de lege care să anuleze în mod automat aceste amenzi, fără a mai fi nevoie de a merge în instanţă. Asta îi va scuti pe cei 300.000 de români să aglomereze instanţele, să piardă timp şi bani, să blocheze activitatea instanţelor şi să crească riscul de infectare cu coronavirus. Vom excepta contravenţiile primite pentru încălcarea măsurii de carantină, tulburarea ordinii publice şi alte fapte în care viaţa persoanei a fost tulburată”, a scris Călin Popescu Tăriceanu miercuri seară pe Facebook.

De asemenea, Marcel Ciolacu a ținut și el să facă vreo două-trei precizări:

„Am atras atenția Guvernului în repetate rânduri cu privire la problemele de legalitate din ordonanțele militare. Dar au preferat să acționeze în forță, cu gândul doar la imagine și mai puțin la drepturile și libertățile fundamentale ale românilor!

Între timp – 300 de mii de români au fost amendați! O lege care s-a aplicat discreționar și care a permis abuzurile. 200 de milioane e totuși cam mult! Nu poți să-ți bați joc de oameni pentru că tu n-ai fost în stare să faci o lege bună, care să definească clar contravenția și termenii de aplicare a sancțiunii.

Acum, aceste greșeli trebuie corectate. Îndemn Guvernul să ia de îndată măsuri ca instanțele să nu fie blocate cu sute de mii de procese. Dacă nu vor fi în stare, vom găsi o soluție legislativă în Parlament.

Este normal ca cei care nu au respectat regulile să fie aspru pedepsiți. Dar din cauza lor nu trebuie să sufere toată lumea! Și, în niciun caz, Guvernul nu trebuie să-și acopere găurile de la buget din banii oamenilor. Acesta nu este un plan economic!

Românii, în marea lor majoritate, au înțeles și au respectat măsurile luate de autorități pentru a se proteja pe ei și pe cei din jur. Îi îndemn să facă la fel și de acum înainte!”, a spus, de asemenea și Marcel Ciolacu.

Citește și: Cîțu exersează optimismul, în timp ce noi exersăm sărăcia

#News