Directiva privind siguranța rutieră, adoptată de Parlamentul European

Un șofer căruia i-a fost suspendat permisul într-o țară UE nu va mai putea conduce în niciun stat membru

Sofer
Sofer sursa foto pixabay

Parlamentul European a adoptat directiva privind siguranța rutieră, care prevede că un cetățean european căruia i-a fost suspendat permisul de conducere într-o țară UE nu va mai putea conduce în niciun stat membru, potrivit g4media.ro.

Europarlamentarul Corina Crețu subliniază, într-o postare pe Facebook, că tendințele arată că numărul deceselor provocate de accidente rutiere în 2022 a crescut cu 3% comparativ cu anul trecut

Clasamentul general al ratelor de deces din cauze rutiere nu a fost schimbat semnificativ, România raportând cele mai ridicate rate de decese în 2022, respectiv 86 per milion. „Pentru acest motiv, astăzi, am votat Directiva privind decăderea din dreptul de a conduce – care are un singur scop: reducerea tragediilor și a pierderii de vieți omenești pe drumurile publice. Prin această Directivă se stabilește un sistem de cooperare și transfer de informații între statul membru în care a fost săvârșită o încălcare și statul membru care a eliberat permisul de conducere. Se stabilesc proceduri și obligații concrete pentru cele două țări implicate.

Practic, în situația în care un șofer dintr-un alt stat membru săvârșește o contravenție gravă pe teritoriul României, autoritățile române vor putea să-i aplice sancțiuni privitoare la dreptul de a conduce”, a subliniat Corina Crețu.

Printre încălcările prevăzute de directivă se află: viteza excesivă, conducerea sub influența alcoolului, conducerea sub influența drogurilor și cauzarea decesului sau a vătămării corporale grave a unei persoane, ca urmare a oricărei încălcări a normelor de circulație. „Astfel, Directiva va pune capăt situației în care un șofer care a săvârșit o încălcare într-un Stat Membru UE și i s-a suspendat permisul de conducere, să poată conduce în continuare în toate celelalte State Membre”, a precizat Corina Crețu. Zeci de tone de deşeuri, oprite la intrarea în România