Tradiții și superstiții de Sfântul Nicolae

Peste 800.000 de români poartă numele de Nicolae, Nicoleta sau derivate ale acestuia.

Creștinii îl sărbătoresc pe 6 decembrie pe Sfântul Nicolae, cunoscut drept ocrotitorul copiilor și al femeilor. Acesta mai este cunoscut ca Nicolae de Bari, Nicolae Minunantul sau Moș Nicolae. În tradiţja populară, ziua de Sfântul Nicolae este cea care marchează începutul iernii. Se mai spune că, pe 6 decembrie, este şi ziua în care moşul îşi scutură barba şi aşa începe şi prima ninsoare.

Potrivit datelor de la Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date, în România, peste 800.000 de români poartă numele de Nicolae, Nicoleta sau derivate ale acestuia.

În privința femeilor se sărbătoresc prenumele de Nicola, Nicoleta, Niculina sau Nicolina, Niculiţa, Nicol, Nicola, Nikola, Niculeana. În privinta barbaților se sărbătoresc cei care se numesc Nicolae, Niculai sau Neculai, Nicuşor, Nicula, Nicu, Nicolaie și Niculai, potrivit stirileprotv.ro.

Numele de „Nicolae” provine din limba greacă și înseamnă „victorie oamenilor”, de la împreunarea cuvintelor „nike” care înseamnă „victorie” și „laos” care înseamnă „oameni”.

Sfântul Nicolae este sărbătorit anual, la data de 6 decembrie, fiind supranumit și ”ocrotitorul copiilor”. Despre Sfântul Nicolae se știe că este darnic cu cei mici, protejează orfanii, ajută văduvele și este milostiv cu săracii. Sfântul Nicolae este și protector al copiilor, acesta fiind și motivul pentru care în fiecare an, pe 6 decembrie, cei mici primesc ghetuțele pline cu diverse cadouri, în special dulciuri. Deoarece este o sărbătoare care are Cruce Roșie în Calendarul Ortodox, în ziua de 6 decembrie sunt interzise treburile casnice.

De Sfântul Nicolae nu este voie să muncești în grădină și nici să coși haine, fiind interzis și măturatul, sau datul cu aspiratorul, spălatul hainelor în această zi de mare sărbătoare.

Tot pe 6 decembrie, este interzisă cearta, dar și dușmănia, indiferent de motive. Dacă te-ai certat cu cineva, este momentul să te împaci, pentru a avea noroc întregul an următor. Tradiția spune că persoanele care vor ajunge să se certe de Sfântul Nicolae vor avea un Crăciun nefericit iar în familie vor predomină neînțelegerile în perioada ce urmează. Pe 6 decembrie este complet interzis să fii zgârcit, deoarece Sfântul Nicolae era blând și darnic cu toți cei din jurul său. Dacă putem, este bine să facem fapte bune pe 6 decembrie și să nu rămânem nepăsători la necazurile persoanelor din jurul nostru. Se spune că dacă vom face aceste lucruri, atunci, Sfântul Nicolae se va mânia, iar în acest mod, paguba se va abate asupra casei noastre.

La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.

De Moş Nicolae se pot oferi, însă, figurine de turtă dulce sau nuci, acestea fiind un simbol al longevităţii. Totodată, de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, se mai pot oferi dulciuri, covrigi, fructe sau pungi cu grâu sau orez, simboluri ale sporului.

Potrivit tradiţie, spune că în această zi de sărbătoare nu se oferă drept cadou obiecte ascuţite, obiecte de culoare neagră, cravate, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce mare ghinion posesorului. Cei care vor oferi aceste daruri vor avea ghinion.

Traficanți de droguri din Brăila, arestați preventiv