Uniunea Europeană interzice unele siropuri de tuse considerate periculoase

Este vorba despre siropurile care conțin folcodină.

Uniunea Europeană interzice mai multe siropuri de tuse folosite la tratamentul copiilor și adulților, care conțin o substanță periculoasă pentru organism și care poate pune viața oamenilor în pericol. Siropurile pentru tuse care conțin folcodină vor fi interzise în Uniunea Europeană, din cauza faptului că pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă în cazul anesteziei generale, a anunțat Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), potrivit mediafax.ro.

Siropurile pentru tratarea tusei uscate atât la copii, cât și la adulți, pot fi periculoase chiar dacă sunt consumate cu mult timp înainte de anestezie.

„Utilizarea de folcodină în ultimele 12 luni poate provoca o reacție anafilactică în momentul anesteziei generale, o reacție alergică bruscă, severă și care poate pune viața în pericol”, a comunicat EMA.  Decizia va fi aplicată imediat ce va fi aprobată pe cale administrativă. Medicamentele pe bază de folcodină sunt folosite încă din anii 1950 în Europa, până recent fiind vândute în mai multe țări sub denumirile comerciale Dimetane, Biocalyptol și Broncalene. Autoritățile sanitare franceze au transmis încă din luna septembrie că autorizația de introducere pe piață a acestor siropuri a fost retrasă, cele aflate deja în farmacii sau centre de sănătate urmând să fie retrase din circulație. 

În aprilie 2020, în timpul epidemiei de Covid, al cărei simptom principal era tusea uscată, se recomandase să nu se folosească acest tip de sirop. 

Folcodina este un opioid pentru suprimarea tusei, ajutând la suprimarea tusei neproductive și având un efect sedativ ușor, dar și efecte analgezice puține sau deloc. Este cunoscut sub numele de morfoliniletilmorfină și homocodeină.”Se folosește de zeci de ani în tratamentul tusei seci, mai ales la copii și adolescenți. (…) Îmi ridic două mari semne de întrebare, apropo de eficiență și siguranță, dacă aceeași evaluare s-a făcut și în 2011, a spus medicul Tudor Ciuhodaru.  Același comitet al Agenției Europene pentru Medicamente a transmis atunci că nu este niciun fel de problemă, fiind benefic pentru tratamentul tusei și neavând niciun fel de efecte secundare”

Afinele îmbunătățesc imunitatea și mențin sănătatea ochilor