Grenadă defensivă, descoperită de un șofer de TIR într-o parcare din Giurgiu

Grenada era în stare perfectă de funcţionare, potrivit ISU Giurgiu.

O grenadă defensivă în stare de funcţionare a fost descoperită de un şofer de autocamion în apropierea unei parcări de pe DN6, potrivit g4media.ro.

”Un şofer de autocamion a oprit, ieri după-amiază, într-o parcare pe DN 6, în apropierea localităţii Valea Plopilor, pentru pauza de odihnă. La un moment dat, acesta a observat grenada în iarbă şi a sunat la 112. La faţa locului s-a deplasat echipajul de pirotehnicieni din cadrul ISU Giurgiu.

  În urma verificărilor efectuate, aceştia au stabilit că este vorba despre o grenadă defensivă, în stare perfectă de funcţionare. Muniţia a fost ridicată şi transportată în siguranţă, urmând să fie distrusă”, anunţă ISU Giurgiu.

De la începutul anului, au mai fost descoperite cinci proiectile explozive de calibrul 76, 100 şi 120 mm, un focos fuzant, o bombă de aruncător de calibrul 120 mm, o grenadă defensivă şi şapte cartuşe de infanterie de calibrul 7,62 mm, în pădurile din localităţile Călugăreni şi Săbăreni şi pe terenuri din Giurgiu, Mihăileşti, Stoeneşti, Slobozia şi Vlad Ţepeş.

”Muniţia neexplodată este foarte periculoasă şi de aceea oamenii trebuie să ştie ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartuşe sau altele asemănătoare. În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parţial îngropate în pământ sau se află la suprafaţă.  Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să ştie în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie şi nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente. Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentaţi să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acţiune poate provoca explozii”, precizează ISU Giurgiu. Cetăţenii trebuie să apeleze numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Transporturi ilegale de miei, identificate de ANSVSA