Studiu: Care sunt produsele alimentare cel mai des contrafăcute

Pe primul loc în top se află uleiul de măsline extravirgin, fiind produsul falsificat cel mai des.

ulei masline
ulei masline

Specialiștii din domeniul siguranței alimentare de Food Fraud Database, susțin că 10% dintre produsele alimentare din marile magazine sunt contrafăcute, potrivit ziare.com.

Conform sursei citate, pe primul loc în top se află uleiul de măsline extravirgin, fiind produsul falsificat cel mai des.

Uleiul poate conține ulei de floarea-soarelui sau de rapiță. Pe locul doi se află mierea, care nu este naturală. În foarte multe cazuri mierea este amestecată cu îndulcitori artificiali. Pe locul trei este brânza. Pentru a reduce costurile, unii producători adaugă amidon şi uleiuri vegetale. Brânza de tip parmezan este „învechită” câteva săptămâni în loc de 2-3 ani, avertizează specialiștii din industrie. Nici peștele cumpărat din magazine nu este întotdeauna cel dorit.

Eticheta poate fi ușor falsificată, pentru a-i păcăli pe consumatori că în ambalaj este o specie mai valoroasă decât în realitate.

Laptele, vinul și fructele sunt tratate cu apă, zahăr sau substanțe chimice. Cel mai frecvent, în lapte se adaugă apă, pentru a-i crește volumul. Vinul este printre produsele cele mai „predispuse” la contrafacere, fiind adesea alterat cu adaosuri de apă, zahăr sau alte substanțe pentru modificarea aromei, culorii sau conținutului de alcool. Nici fructele nu scapă de intervenții, falsificatorii adăugând substanțe chimice pentru o coacere mai rapidă.

Zeci de percheziții ale oamenilor legii în toată țara!