Obiceiurile care pot determina un risc major de boli cronice și moarte prematură

Pentru sănătate sunt esențiale exercițiile fizice regulate, o alimentație sănătoasă și un somn adecvat

Somn
Somn sursa foto pixabay

Un nou studiu realizat de o echipă internațională de oameni de știință din Germania și Țările de Jos și publicat în revista Nutrients pe 31 octombrie 2023, are un avertisment destinat oamenilor privind stilului lor de viață, potrivit ziare.com. Experții au constatat că nerespectarea a trei obiceiuri din viața de zi cu zi conduce la un risc major de boli cronice și la moarte prematură.

 Cercetătorii au spus că sunt esențiale pentru sănătate 3 obiceiuri ale unui stil de viață optim, respectiv exercițiile fizice regulate, o alimentație sănătoasă și un somn adecvat.

 Cel mai influent și controlabil element care influențează sănătatea generală și rezistența la boli este stilul de viață, cazurile de boli cronice fiind o problemă critică de sănătate globală, deoarece reprezintă o parte considerabilă a deceselor la nivel mondial. Bolile cronice cauzează o sănătate precară, deficiențe și mortalitate timpurie în țările dezvoltate, contribuind la o mare parte a cheltuielilor pentru asistența medicală. În țările occidentale, bolile cronice sunt determinate de stiluri de viață periculoase, factori de mediu și sociali și o speranță de viață mai scurtă. În studiul efectuat de către experții de la Universitățile din Luebeck, Germania și Erasmus din Rotterdam, Țările de Jos, cercetătorii au prezentat trei aspecte cruciale ale unei vieți sănătoase, respectiv o dietă echilibrată, activitate fizică regulată și somn suficient pentru a preveni bolile cronice netransmisibile. 

Stilul de viață sănătos implică alimente nutritive, exerciții fizice frecvente și odihnă adecvată și pot amâna sau evita în mod considerabil bolile cronice.

 Somnul este esențial pentru menținerea sănătății generale. Orele tipice de somn ale oamenilor sunt în scădere, în timp ce prevalența tulburărilor de somn este în creștere. Somnul este un factor determinant puternic al apetitului și al selecției alimentelor, cu durata scăzută a somnului crescând foamea, apetitul și aportul de alimente. Majoritatea celulelor tumorale stabilesc profiluri metabolice unice pe măsură ce boala progresează, făcându-le extrem de sensibile la modificările surselor de hrană și a stării metabolice generale. Aceste efecte au crescut interesul cercetătorilor în cancer și al oncologilor pentru tratamentele dietetice. Potrivit concluziilor studiului, terapiile comportamentale susțin sănătatea metabolică prin promovarea modificărilor stilului de viață, cum ar fi îmbunătățirea calitativă a consumului de alimente, creșterea activității fizice, managementul stresului și schimbări comportamentale pe termen lung.Mai multe unităţi de la Mall Băneasa, închise de ANPC