Un bărbat a obținut, după 6 ani, despăgubiri pentru o vacă electrocutată de un cablu electric rupt de furtună

Proprietarul vacii s-a adresat instanței civile, unde a solicitat pagube de 5.000 de lei.

Un bărbat din Bihor a obținut în instanță despăgubiri de 5.000 de lei, după ce vaca lui a murit electrocutată de un cablu rupt de o furtună. La capătul procesului care a durat 4 ani instanța i-a dat dreptate reclamantului: neglijență gravă din partea societății de distribuție a energiei electrice, potrivit digi24.ro.

Vaca a murit electrocutată pe 18 septembrie 2017, la o zi după ce o furtună devastatoare s-a abătut deasupra satului Coșdeni, județul Bigor.

În timp ce era dus spre imașul din sat, animalul a călcat pe un cablu de curent pe care un copac rupt de vijelie îl pusese la pământ.Imediat după furtuna violentă, oamenii din sat au sesizat societății de distribuție a energiei electrice faptul că un cablu este căzut pe șosea, în apropierea școlii din localitate. Abia după 20 de ore, echipele de intervenție au remediat problema. O localnică, martor în proces, le-a spus judecătorilor că și câinele ei a murit atunci electrocutat, după ce ar fi călcat pe același cablu. Moartea bovinei, care era gestantă, a dus la deschiderea unui proces penal. Cazul a fost clasat, pe motiv că fapta a fost consecința unei împrejurări care nu putea fi prevăzută. Proprietarul vacii s-a adresat instanței civile, unde a solicitat pagube de 5.000 de lei. 

De-a lungul celor 4 ani de procese care au urmat, societatea de distribuție a energiei electrice a cerut să nu fie acceptate pretențiile reclamantului, pe considerentul că întâmplarea s-a petrecut în urma unui eveniment meteorologic, imprevizibil și inevitabil. 

Judecătoria Beiuș a respins solicitarea: ”(Deși) fenomemele meteorologice din 17.09.2017 pot fi încadrate în categoria evenimentelor generatoare de forță majoră, lăsarea cablului sub tensiune timp de aproximativ 20 de ore, în mijlocul străzii, într-o zona intens circulată, reprezintă o neglijență gravă din partea paznicului lucrului, cu consecințe grave, astfel cum acestea s-au și produs.” Curtea de Apel Oradea a stabilit, prin hotărâre definitivă, că societatea de distribuție a energiei electrice trebuie să-i plătească bărbatului 5.000 de lei despăgubiri pentru vaca electrocutată. La această sumă se adaugă cheltuieli judiciare în valoare de 1.500 de lei, mai scrie sursa citată. Clopotul istoric dintr-un oraș italian nu mai bate după ce turiștii s-au plâns de zgomot