Autoritățile locale interzic accesul turiștilor cu bagaje la lacul Sfânta Ana

Decizia a fost luata pentru a-i descuraja pe cei care fac picnic în pădure şi lasă resturi de mâncare, care atrag astfel urşii în zonă

Accesul turiştilor cu bagaje a fost interzis la Lacul Sfânta Ana, pentru a-i descuraja pe cei care fac picnic în pădure şi lasă în urmă resturi de mâncare, atrăgând astfel urşii în zonă şi punând în pericol vizitatorii. Decizia a fost luată după ce, sâmbătă, un grup de turişti a lăsat lângă un copac mai multe bucăţi de pepene, care au atras imediat o ursoaică şi puiul ei. Animalele au fost îndepărtate în ultimul moment de cei care administrează aria naturală, înainte să reprezinte un pericol pentru vizitatori, potrivit digi24.ro.

  Potrivit directorului Asociaţiei Pro Sfânta Ana, Dósa Elek Levente, bucăţile de pepene au fost lăsate acolo cu bună-ştiinţă, nu din neglijenţă. El  a atras din nou atenţia asupra acestui comportament.

El a precizat că nu va fi verificat fiecare turist care poartă un rucsac, ci doar cei cu bagaje voluminoase.

„Ştim foarte bine că hrănirea urşilor reprezintă o problemă imensă atât pentru urs, cât şi pentru siguranţa omului şi pentru a evita aceste două situaţii, deci să avem urs care se habituează, care se hrăneşte şi începe să caute mâncare de origine umană şi pentru a proteja vizitatorii de la Sfânta Ana, am luat decizia ca să nu mai permitem nici măcar situaţiile acestea de a se duce cu bagaje mari în apropierea lacului. Deci, avem o zonă desemnată pentru picnic unde se permite şi aprinderea focului, dacă e nevoie. Jos, la lac, dacă ai venit cu un sandviş, dacă serveşti un kurtoskalak nu-i o problemă, dar să vii cu bagaje, să te întinzi la picnic, să stai acolo cu orele… Există riscul, una la mână, dacă respectivii sunt inconştienţi, vor pune mâncare pentru urs, din milă sau din alte motive, ca să facă o fotografie senzaţională, există posibilitatea să se expună riscului şi după aceea să expună mii de vizitatori la acelaşi risc. Deci sunt foarte supărat, în esenţă consider că este tentativă de omor, din inconştienţă”, a afirmat Dósa Elek Levente.

 Decizia a fost anunţată şi pe pagina de Facebook a Asociaţiei Pro Sfânta Ana şi a lui Dósa Elek Levente, unde au fost postate şi fotografii cu bucăţile de pepene lăsate de turişti.

Dósa Elek Levente a punctat faptul că ursul nu este un animal neajutorat, el îşi poate purta singur de grijă şi nu are nevoie de mila turistului. Fiind foarte inteligent şi oportunist ursul caută să ajungă la hrană mai uşor, cu un consum de energie mai mic. Primul satelit european pentru captarea fulgerelor a transmis primele imagini