În data de 4 iulie, 1776, Consiliul Continental aproba, în sfârșit, Declarația de Independență, după o perioadă destul de îndelungată de dezbateri. Astfel, Statele Unite ale Americii deveneau o putere de sine stătătoare, scăpând de sub dominația Regatului Unit. La aproape un secol de la semnarea declarației de Indendență, mai exact în 1870, se ajungea la concluzia că 4 iulie este o zi prielnică pentru a fi considerată zi națională a Statelor Unite. De-atunci, tradiția s-a păstrat, această zi fiind onorată cu parade și evenimente festive.

La noi în țară, politicienii sărbătoresc așa cum pot. Primul pe lista celor care și-au amintit de ziua de 4 iulie este chiar liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu care ne povestește despre cei 140 ani de relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii, pe care România îi serbează tot astăzi.

„Anul acesta sărbătorim 140 de ani de relaţii diplomatice cu Statele Unite ale Americii. În toată această perioadă, România a demonstrat că este un susţinător puternic al legăturii transatlantice. Un partener şi un prieten de nădejde în regiune care va rămâne pe deplin angajat în consolidarea acestei relaţii ca parte indispensabilă pentru securitatea şi prosperitatea cetăţenilor noştri. Valorile universale exprimate în Declaraţia de Independenţă a SUA ratificată acum 244 de ani sunt valabile şi astăzi şi continuă să inspire naţiunile noastre. Democraţia, drepturile omului sau statul de drept sunt pilonii de încredere pe care România şi SUA şi-au clădit parteneriatul strategic de-a lungul timpului”, a scris Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Președintele Iohannis încă nu a decis să aducă un omagiu Zilei Independenței Americane, însă după cum bine știm, relația sa cu președintele Donald Trump nu este una chiar rea.

„Țara noastră se confruntă că o campanie nemiloasă pentru ștergerea istoriei noastre, defăimarea eroilor noștri, ștergerea valorilor și îndoctrinarea copiilor. Gloate furioase încearcă să dărâme statuile fondatorilor noștri, să desfigureze cele mai sacre monumente comemorative și să dezlănțuie un val de infracțiuni violente în orașele noastre”, a spus Trump.

Citește și: Cum stau partidele în sondaje?

#News