NASA anunță cine sunt astronauții care vor zbura spre Lună

Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch şi Jeremy Hansen vor zbura cu o capsulă în cadrul misiunii Artemis II

Agenţia spaţială americană NASA a anunţat cine sunt cei patru oameni care vor zbura din nou spre Lună, după o pauză 50 de ani, în cadrul misiunii Artemis II, potrivit ziare.com.

Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch şi Jeremy Hansen sunt cei care vor zbura cu o capsulă în jurul corpului lunar la sfârşitul anului viitor sau la începutul anului 2025.

 Anunţul NASA marchează o triplă premieră. O femeie, un astronaut afro-american şi un canadian vor călători pentru prima dată spre Lună. Christina Koch, o ingineră care deţine deja recordul pentru cel mai lung zbor spaţial neîntrerupt efectuat de o femeie, a fost desemnată ca specialist de misiune, alături de Victor Glover, aviator al Marinei americane, care a fost desemnat pilot al misiunii Artemis II. Glover, care a făcut parte din cel de-al doilea zbor cu echipaj al unei capsule SpaceX Crew Dragon, va deveni primul astronaut de culoare trimis vreodată într-o misiune lunară. De asemenea, Jeremy Hansen este primul canadian ales vreodată pentru un zbor spre Lună, în calitate de specialist de misiune.

 Americanul Reid Wiseman, un veteran al Staţiei Spaţiale Internaţionale, a fost numit comandant al misiunii Artemis II

Artemis II este zborul de debut cu echipaj uman – dar nu şi prima aselenizare – al programului succesor al misiunii Apollo, având ca scop întoarcerea astronauţilor pe suprafaţa Lunii, ceea ce se va întâmpla mai târziu în acest deceniu, şi în cele din urmă, stabilirea unui avanpost durabil acolo, creându-se astfel premisele pentru viitoarea explorare umană a planetei Marte. Astronauţii nu vor păşi pe Lună, dar misiunea lor va pregăti terenul pentru o aselenizare a unui echipaj ulterior.

28 de migranți prinşi în timp ce încercau să treacă ilegal granița în Ungaria