Profil de candidat – Silviu Vexler, pentru Camera Deputaților, din partea Federației Comunităților Evreiești din România

Probabil unul dintre cei mai tineri candidați, Silviu Vexler are 31 de ani, este născut în Roman și este un deputat evreu cu cetățenie română.

În decembrie 2016 apare pe lista nominală, pe județe, alături de alți 464 de senatori și deputați care au câstigat alegerile din data de 11 decembrie.

În anul 2017, Silviu Vexler, din grupul parlamentar al minorităților naționale, a elaborat și înregistrat un proiect de lege care prevede obligativitatea externării din unitățile sanitare în termen de maximum 24 de ore a persoanelor de religie mozaică decedate în spitale, la cererea familiei sau, în cazul persoanelor singure, a Federației Comunităților Evreiești din România.

Respectivul proiect prevede că persoanele de religie mozaică decedate se externează din unitățile sanitare, la cererea familiei sau, în cazul persoanelor singure, a FCER – Cultul Mozaic, într-un interval de 24 de ore de la constatarea decesului.

Proiect privind externarea în 24 de ore a decedaților de religie mozaică, după refuzul unor spitale. O lege similară pentru musulmani există din 2010

Profit.ro, august 2017

Controverse

În 2018, îi ia apărarea șefului statului în contextul declarațiilor făcute de Ilan Laufer. Laufer, rănit în orgoliul propriu, a declarat la sediul PSD, că preşedintele Klaus Iohannis a respins numirea sa în funcţia de ministru al Dezvoltării din antisemitism. De asemenea, a insistat asupra faptului că există un precedent în comportamentul lui Iohannis, respectiva respingere fiind un gest dintr-un lung şir de acţiuni antisemite.

Vexler afirmă faptul că şeful statutului nu este antisemit, ci din contră:

În ceea ce mă priveşte, nu am văzut nimic care să indice că Preşedintele României este antisemit. Din contra. Atât eu, cât şi Comunităţile Evreieşti, avem o relaţie impecabilă de lucru cu Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), o relaţie colegială care durează de un număr mare de ani.

Memoria victimelor Holocaustului şi drama Holocaustului în sine, cu tot ceea ce a însemnat ea, acuzaţiile de antisemitism fără o bază fundamentată nu au ce căuta, în nicio formă, într-un conflict politic, pentru absolut niciun motiv. Este complet inacceptabil şi îmi displace total atunci când Comunităţile Evreieşti, Statul Israel şi/sau relaţiile cu Statul Israel sunt folosite într-un conflict politic. Este un lucru trist, neplăcut şi incorect. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a fost, este şi rămâne apolitică.

Deputatul Silviu Vexler: E grav şi periculos când arunci agresiv, în public, cuvinte pe care nu le înţelegi cu adevărat

Adevărul, noiembrie 2018

Lia Olguța Vasilescu revine cu noi acuzații antisemite în toamna anului 2019, declarând că președintele Klaus Iohannis probabil deja se vede „șef de lagăr de concentrare” unde ar fi închiși social-democrații, pentru reeducare.

Desigur, motivul este eternul război cu Partidul social Democrat și problemele cu opoziția. Deși Lia Olguța Vasilescu a anunțat că își cere scuze public, Silviu Vexler, a afirmat că nu poate accepta, indiferent de context, gestul asimilării șefului statului cu unii dintre cei mai odioși criminali din istoria umanității, respectiv comandanții lagărelor de concentrare.

Își exprimă nemulțumirea pe pagina de Facebook, precizând că politica actuală din România nu ar trebui să păteze memoria victimelor Holocaustului:

Din nou, observ cum un politician român folosește un element din cea mai cumplită perioadă a istoriei umanității și îl trivializează prin utilizarea într-un context nepotrivit. Doamna Lia Olguța Vasilescu putea și trebuia să găsească orice altă comparație pentru mesajul pe care a dorit să îl transmită. Este complet inacceptabil ca un înalt demnitar al Statului Român să folosească astfel de formulări. Trivializarea acestei perioade întunecate din istorie, care reprezintă o suferință ce nu poate fi descrisă în cuvinte, este un element deosebit de periculos.

Deputat al comunităţii evreieşti: Nu concep asimilarea președintelui României cu unii din cei mai odioși criminali din istorie

Digi 24, 2019

În octombrie 2020, Klaus Iohannis îl decorează pe deputatul minorităţilor naţionale Silviu Vexler, preşedinte al Grupului Parlamentar România-Israel, cu Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ în grad de Cavaler, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Într-un discurs, Iohannis arată că apreciază şi susţine astfel de iniţiative şi orice demers menit să aducă în conştiinţa publică istoria şi cultura comunităţilor evreieşti, contribuţiile evreilor la propăşirea ţării noastre şi la patrimoniul cultural al umanităţii. Deputatul Silviu Vexler s-a declarat onorat de distincţia primită:

Este întotdeauna cred o onoare pentru oricine să fie decorat de şeful statului, cu atât mai mult pentru un tânăr evreu

Deputatul comunităților evreiești din România, Silviu Vexler, a fost decorat de președintele Iohannis cu Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ în grad de Cavaler

G4 Media, octombrie 2020

Un nou mandat

În noiembrie 2020, mai multe personalități marcante ale comunității evreiești din România își exprimă nemulțumirea față de candidatura deputatului Silviu Vexler pentru funcția de președinte al FCER. Cu toate acestea, Vexler este ales pentru funcția de președinte al Federației Comunităților Evreiești din România în data de 25 noiembrie. Este vorba de un mandat de patru ani, prin votul celui de-al patrulea Congres al FCER – Cultul Mozaic, desfășurat la Palatul Parlamentului.

De asemenea, în decembrie, Silviu Vexler va candida și pentru un nou mandat de deputat, pe locurile rezervate minorităților naționale.

Personalități marcante ale comunității evreiești, nemulțumite de candidatura deputatului Silviu Vexler la președinția FCER: Imaginea și interesele tuturor evreilor din România vor fi profund afectate

HotNews, noiembrie 2020

Silviu Vexler, noul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

Ordinea, noiembrie 2020

Declarația de avere

Citește și: Profil de candidat – Alina Gherasim, pentru Senat, din partea USR PLUS

#News