O tânără din Spania a supraviețuit la 12 tumori

Cinci dintre ele erau maligne

O femeie a supraviețuit unui număr de 12 tumori, dintre care cel puțin cinci au fost maligne. Ea are 36 de ani, viața ei fiind obiectul unui studiu publicat în revista „Science Advances”, potrivit digi24.ro.

Potrivit cercetătorilor, acest caz excepțional deschide noi căi pentru diagnosticarea precoce și imunoterapie în cancer.

Femeia a fost diagnosticată la vârsta de 12 ani cu cancer embrionar apoi la 15 ani cu carcinom de col uterin. Ea a fost diagnosticată de-a lungul anilor cu până la 12 tumori. Fiecare dintre tumori, de un tip diferit, s-a dezvoltat în diferite părți ale corpului. Pacienta mai avea și pete piele și microcefalie.Oamenii de știință au descoperit că cele 12 tumori au fost cauzate de o mutație produsă într-o genă, sistemul imunitar al femeii generând în mod natural un răspuns antiinflamator puternic care a luptat împotriva lor. 

Înțelegerea modului în care sistemul imunitar al femeii a reacționat astfel ar putea ajuta la stimularea sistemului imunitar și în alte cazuri, sugerează oamenii de știință

Marcos Malumbres, șeful diviziei celulare, cercetător la Centrul Național de Cercetare a Cancerului din Spania (CNIO), a declarat că nu se poate înțelege cum femeia a putut depăși toate aceste patologii. El a adăugat că studiul acestui caz unic deschide o modalitate de a detecta celulele potențial tumorale cu mult înainte de testele clinice și imagistică de diagnostic. „Oferă, de asemenea, o modalitate nouă de a stimula răspunsul imun la cancer”, a spus profesorul Malumbres.Când pacienta a venit prima oară la centrul din Spania a fost prelevată o probă de sânge pentru a secvenționa genele cel mai frecvent implicate în cancerul ereditar, nefiind detectată nicio alterare. Cercetătorii au analizat apoi întregul genom al femelei și au descoperit mutații într-o genă numită MAD1L1.

O tânără din județul Alba a vândut de sute de ori droguri