Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Australia a lansat o operaţiune de urgenţă pentru a salva un cercetător cu o „afecţiune în curs de dezvoltare” din avanpostul izolat Casey din Antarctica, potrivit digi24.ro.

Spărgătorul de gheaţă RSV Nuyina a plecat săptămâna trecută din Tasmania, a anunţat Programul Australian Antarctic (AAP). Acesta parcurge mii de kilometri pentru a ajunge la staţie, după ce o salvare pe calea aerului a fost exclusă din cauza condiţiilor dificile.


AAP a precizat că cercetătorul, un australian, are nevoie de tratament de specialitate, dar nu a precizat care este afecţiunea, fiind nevoie de săptămâni pentru a pregăti nava Nuyina pentru această misiune, inclusiv echiparea acesteia cu elicoptere. Staţia de cercetare Casey se află la o distanţă de 3.443 km de punctul Hobart din Tasmania şi este una dintre cele trei staţii permanente din Antarctica administrate de AAP. Spărgătorul de gheaţă Nuyina, a cărui construcţie a costat 528 de milioane de dolari australieni (342 de milioane de dolari), are o viteză maximă de 16 noduri, adică aproximativ 18 mile marine pe oră, ceea ce înseamnă o călătorie de câteva zile.

 O evacuare pe calea aerului nu a fost posibilă, deoarece aerodromul Wilkins din apropiere de Casey are o pistă acoperită de gheaţă, fiind adesea inutilizabil în timpul iernilor aspre

. Pista ar avea nevoie de săptămâni de pregătire pentru a fi folosită şi, prin urmare, este mult mai rapid ca Austrialia să trimită spărgătorul de gheaţă. Facilităţile medicale sunt limitate pe staţia de cercetare şi doar 20 de persoane locuiesc acolo în timpul iernii, când condiţiile sunt cele mai grele. „Familia cercetătorului este ţinută tot timpul la curent cu privire la situaţie. Toţi ceilalţi membri ai personalului de pe staţii sunt prezenţi şi în siguranţă”, a transmis AAP. Australia cere ca toţi cercetătorii trimişi în Antarctica să fie supuşi unor examene medicale îndelungate înainte de a pleca la post. Evacuările din una dintre cele mai inospitaliere zone ale planetei sunt adesea complexe, costisitoare, pline de pericole şi pot necesita asistenţă din partea partenerilor internaţionali.  Un șofer beat şi fără permis a lovit intenționat o autospecială a Jandarmeriei Galați