Orban / Firea

Premierul Orban a reacționat la acuzațiile făcute de fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, cu privire la refuzul alocării din Fondul de Rezervă. Mai mult, acesta a precizat că Primăria București a primit fonduri mai mari decât în timpul guvernelor social-democrate.

„Nu înţeleg verbul «a recunoaşte». Nu am spus… Am spus că am încredere că primarul general folosește orice alocare care vine de la nivel guvernamental pentru scopul pentru care este prevăzută alocarea respectivă. În acest an, Primăria București a beneficiat de sume mai mari de bani ca în anii de guvernare PSD. Nu am alocat din Fondul de Rezervă pentru că guvernul Dăncilă a alocat din Fondul de Rezervă 100 de milioane de lei care s-au dus pe apa Dâmboviței. Cu siguranță a folosit banii pentru altceva.

Termoenergetica, societatea înființată în locul RADET, trebuia să beneficieze de alocările care erau prevăzute pentru a compensa așa-numita subvenție. Cu toate astea, primarul nu a alocat bani pentru Termoenergetica. Societatea a ajuns să aibă datorii către ELCEN, iar asta pune în pericol funcționarea ELCEN. Discuția cu Nicușor Dan era pentru termie, să nu ne trezim în situația că ELCEN nu poate să mai livreze energie termică. Să prezinte datoriile curente care depășesc 3 miliarde față de diferiți beneficiari ai plătiților care trebuiau făcute.”, a spus Ludovic Orban.

Acuzațiile fostului edil

Gabriela Firea a anunțat, luni, într-o conferință de presă de la PSD, că va depune plângere la adresa premierului, după ce acesta a recunoscut motivul pentru care nu a vrut să aloce bani Primăriei București.

„Ne-am aştepta ca instituţiile statului să se autosesizeze, pentru că sunt declaraţii foarte grave care demonstrează fără putinţă de tăgadă şantajul la adresa bucureştenilor. (…) Dacă nu se va întâmpla nimic în perioada următoare, am discutat deja în weekend cu avocaţii noştri şi ne gândim foarte serios să depunem plângere. (…)

În campania electorală domnul Orban a repetat de mai multe ori că Bucureştiul va primi bani atunci când va avea primar de dreapta, primarul propus de domnia sa, deci este un şantaj pe care l-a făcut la adresa cetăţenilor – dacă nu votaţi aşa cum trebuie, nu veţi avea bani, nu veţi avea resurse, nu veţi avea dezvoltare, nu vor putea funcţiona în continuitate şi la un nivel decent serviciile de utilitate publică. Nouă ni s-a refuzat inclusiv acordarea unui împrumut, avem un grad mic de îndatorare, doar 8%, faţă de 30% cât prevede legea şi am făcut mai multe solicitări, atât la premier, cât şi la ministrul de Finanţe, să ne aprobe acordarea unui împrumut din trezorerie sau de la băncile private”, a spus Firea într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

Citește și: Firea insistă: „Deschideți școlile! Testați copiii și profesorii!”

#News