Penitenciar de înaltă securitate, inaugurat la Bruxelles

Închisoarea din Haren este cel mai mare complex penitenciar construit până acum în Belgia.

Un mare complex penitenciar care poate primi peste 1.200 de deţinuţi a fost inaugurat la Bruxelles. Penitenciarul va înlocui mai multe închisori vechi de peste un secol, care sunt într-o stare avansată de degradare, potrivit ziare.com.

Deținuții vor fi împărţiţi în grupuri de „aproximativ treizeci de persoane”, în raport de profilul lor infracţional, a subliniat ministrul Justiției din Belgia, Vincent Van Quickenbrone

Noua închisoare prezintă o zonă de înaltă securitate unde ar urma să fie transferați, în această toamnă, inculpaţii din procesul atentatelor de la Bruxelles, din martie 2016, soldate cu 32 de morţi, inclusiv jihadistul francez Salah Abdeslam.

Închisoarea din Haren a fost construită într-un cartier periferic al capitalei Bruxelles, fiind cel mai mare complex penitenciar construit până acum în Belgia. Penitenciarul a fost prezetat de guvern drept un „sat penitenciar” care îi primeşte pe deţinuţi în „mici unităţi de locuit”.

Lansat în 2008, proiectul construirii penitenciarului a fost un subiect controversat, locuitorii şi asociaţiile criticând aspectul său supradimensionat şi „hiper-sigur”.

Guvernul a prezentat proiectul drept o infrastructură unică, capabilă să răspundă unei triple provocări

Și anume reducerea recidivei, îmbunătăţirea condiţiilor de detenție şi „eliminarea supraaglomerării penitenciarelor până în 2030”.

„În sfârşit! Cu acest sat lăsăm în urmă condiţiile de detenţie ale secolului al XIX-lea pentru a intra pe deplin în cele ale secolului al-XXI-lea”, a declarat  Mathieu Michel, secretar de stat responsabil cu gestionarea imobilelor. Oficialul belgian a subliniat degradarea avansată ă a închisorilor din Bruxelles Saint-Gilles şi Forest, funcţionale din 1884, respectiv, 1910.

Închisoarea Haren ar urma să permită golirea acestor două închisori, fiind aproximativ 900 de deţinuţi în Saint-Gilles şi 200 în Forest, care au fost criticate de multe ori de către reprezentanții asociaţiilor pentru drepturile omului din cauza condiţiilor de detenţie insalubre şi inumane.

 Belgia a fost condamnată de mai multe ori de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în dosare legate de condiţiile de viaţă ale prizonierilor

Cu o populaţie de 11,5 milioane de locuitori, Belgia are în prezent 11.016 deţinuţi, dintre care 96% sunt bărbaţi. În Belgia există 9.736 de locuri în penitenciare, ceea ce înseamnă o rată de ocupare a închisorilor de 114%, potrivit Ministerului Justiţiei. În  ceea ce privește penintenciarul Haren,”obiectivul este ca 75% dintre deţinuţi să fie plasaţi într-o unitate de locuit cu regim semi-deschis”.

Circulația trenurilor, oprită sâmbătă în Marea Britanie din cauza grevei lucrătorilor feroviari