Risc crescut pentru alpiniști în urma avalanșelor din Himalaya apărute din cauza încălzirii climei

Cel puțin 564 de persoane au murit în ultimele cinci decenii din cauza avalanșelor, în timp ce escaladau vârfuri de peste 4.500 de metri în Himalaya.

Foto: Pixabay.com

Avalanșele din Himalaya provoacă un număr tot mai mare de decese și amenință siguranța alpiniștilor, sugerează o cercetare. În timp ce alpinismul la mare altitudine vine cu un risc inerent de avalanșă, încălzirea globală exacerbează pericolul în timpul sezonului de alpinism în lanțul muntos Himalaya, avertizează experții, potrivit g4media.ro.

Potrivit unei analize recente, în ultimele cinci decenii, cel puțin 564 de persoane și-au pierdut viața din cauza avalanșelor în timp ce escaladau vârfuri de peste 4.500 de metri în Himalaya.

Restrângând datele la cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri și la alte câteva vârfuri proeminente de alpinism de peste 6.000 de metri din Himalaya, s-au înregistrat cel puțin 1.400 de decese în alpinism între 1895 și 2022, dintre care 33% s-au datorat avalanșelor. Alan Arnette, alpinist și cronicar al sezoanelor de alpinism din Nepal, a declarat că avalanșele fatale pe vârfurile populare, inclusiv Everest, Ama Dablam, Manaslu și Dhaulagiri, nu sunt o evoluție recentă. „Munții vor avea avalanșe. O fac de zeci de ani”, a spus el. Cu toate acestea, frecvența și momentul în care au avut loc aceste avalanșe recente ar putea fi un semn prevestitor a ceea ce rezervă viitorul alpinismului în Himalaya într-o lume în curs de încălzire.

Sezonul de alpinism în partea centrală a Himalayei, unde se află majoritatea celorlalte vârfuri populare de alpinism, a fost în mod tradițional atunci când vremea este senină, din martie până în mai, înainte de sezonul musonic, și după acesta, din septembrie până în noiembrie.

Acest lucru coincide cu sezonul ciclonilor din Oceanul Indian și, până de curând, nu a reprezentat o mare îngrijorare. „Zonele înalte din Himalaya sunt, în general, protejate de impactul ciclonilor care provin din Oceanul Indian, deoarece ciclonii pierd energie pe măsură ce traversează masa continentală”, a declarat Arun Bhakta Shrestha, cercetător în domeniul climei la Centrul internațional pentru dezvoltarea integrată a munților. „Cu toate acestea, ocazional, ciclonii au un impact asupra interiorului munților Himalaya, provocând căderi excesive de zăpadă și chiar pierderi de vieți omenești.”

Bibliotecarul Avram Iancu a terminat traversarea înot a Rinului