Urme de dinozaur vechi de 113 milioane de ani, ieșite la suprafață după seceta din statul american Texas

Urmele de dinozauri identificate recent au fost acoperite cu apă şi sedimente din râul Paluxy

Dinozaur
Dinozaur

O secetă intensă a condus din nou la descoperirea unor urme de dinozauri într-o albie uscată a unui râu din statul american Texas. Mai multe urme, aparţinând a două specii diferite de dinozauri – care au trăit cu 113 milioane de ani în urmă – au fost descoperite recent în Parcul Naţional Dinosaur Valley din Glen Rose, la aproximativ 128 de kilometri sud-vest de Dallas, potrivit g4media.ro.

Deşi parcul este cunoscut pentru urmele de dinozauri, cele identificate recent au fost acoperite cu apă şi sedimente din râul Paluxy, nefiind vizibile până acum.

Cercetătorii voluntari au identificat până în prezent circa 75 de noi urme de dinozaur în albia uscată a râului, a declarat responsabilul parcului, Jeff Davis. „A fost încă un an foarte călduros, foarte arid, aşa că cercetătorii noştri încearcă să profite de secetă. Nu este un lucru normal pentru noi. În mod obişnuit, toate acestea ar fi sub apă”, a adăugat Davis. Este al doilea an consecutiv în care seceta a scos la suprafaţă noi urme de dinozaur în acest parc naţional. Comitatul Somervell, unde este situat parcul, se confruntă cu o secetă gravă, potrivit serviciului de monitorizare US Drought Monitor.

Anul trecut, comitatul a cunoscut o secetă excepţională, în categoria cea mai severă. Urmele de dinozaur nu sunt singurele descoperiri realizate ca urmare a secetei din această vară.

Luna aceasta, o persoană aflată pe un skijet a dat peste unele epave din Primul Război Mondial, aflate pe fundul râului Neches din regiunea East Texas. Urmele cu trei degete au aparţinut probabil unui dinozaur Acrocanthosaurus, care semăna cu Tyrannosaurus rex. Prădătorul avea 4,5 metri înălţime şi cântărea circa 6.350 de kilograme. Descoperirea urmelor îi ajută pe cercetători să afle mai multe despre viaţa de zi cu zi a dinozaurilor, cum ar fi modul în care se deplasau şi interacţionau. Spre exemplu, urmele au dezvăluit detalii despre postura dinozaurilor, viteza cu care mergeau şi dacă trăiau în turmă. Urmele vor fi reîngropate şi umplute cu sedimente după ploi, ceea ce va preveni erodarea lor. Cercetătorii vor cartografia urmele, le vor fotografia, le vor măsura şi vor realiza modele după ele.

Opt copii aflați într-o tabără din Bran, internați cu simptome de toxiinfecție alimentară