Valabilitatea poliţelor încheiate de asigurătorii aflaţi insolvenţă, prelungită cu 90 de zile

Potrivit ministrului Finanţelor, măsura este necesară pentru asigurarea protecţiei contractanţilor şi beneficiarilor de asigurări.

Sofer
Sofer sursa foto pixabay

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat joi seara că a fost prelungită valabilitatea poliţelor încheiate de asiguratorii aflaţi în procedură de insolvenţă cu 90 de zile, pentru a proteja 17% din parcul naţional auto, potrivit digi24.ro.

Potrivit acestuia, măsura este necesară pentru asigurarea protecţiei contractanţilor şi beneficiarilor de asigurări.

„În urma deschiderii procedurii falimentului unei societăţi de asigurare cu efect asupra aproximativ 1,7 milioane contracte RCA, Ministerul Finanţelor a promovat astăzi un OUG care să reglementeze prelungirea cu 90 de zile a termenului de încetare a poliţelor de asigurare/reasigurare”, potrivit unui mesaj postat pe pagina de socializare a instituţiei. 

Astfel, termenul va fi de 180 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment

. „În acest mod prevenim un real pericol în ceea ce priveşte scăderea gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a 17% din parcul naţional auto. Acum, reglementăm termene mai mari în care vor înceta de drept contractele de asigurare ale asigurătorului cu o cotă de piaţă ridicată pe segmentul asigurărilor, aflat în procedură de insolvenţă la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, a scris ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe pagina de socializare.

Guvernul a decis, joi, prelungirea cu 90 de zile, până la 8 decembrie, a termenelor contractelor de asigurare RCA încheiate de asiguratorii aflaţi în procedură de insolvenţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin


„Trebuie să menţionez şi prelungirea, printr-o ordonanţă de urgenţă, aprobată de Guvern astăzi, a termenelor în care contractele de asigurare încheiate cu asiguratorul cu o cotă de piaţă ridicată pe segmentul asigurărilor RCA şi aflat în procedură de insolvenţă încetează de drept. Astfel, pentru poliţele de asigurare, reasigurare încheiate de societăţile de asigurare reasigurare aflate în procedură de insolvenţă în derulare, la data intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, termenele de încetare de drept, de 90 de zile, respectiv 150 de zile, prevăzute de lege, se prelungesc cu 90 de zile”, a precizat Mihai Constantin.

Încă de săptămâna trecută, Valentin Ionescu, şeful Direcţiei Generale Asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a anunţat că poliţele RCA pot fi cumpărate în avans cu două luni după modificarea Normei 20, iar denunţarea poliţelor Euroins ar putea fi prelungită cu 90 de zile.Probleme la o firmă care încarcă butelii de oxigen din Cluj Napoca