Ghiseul.ro
Ghiseul.ro

   Rezultate îngrijorătoare. Doar un sfert dintre primăriile din mediul rural sunt înregistrate în platforma ghișeul.ro, în timp ce 80% dintre orașele mari și 99% dintre municipii au realizat procedura, a comunicat Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). Potrivit datelor Ghișeul.ro, peste 1100 de instituții din administrația centrală și locală sunt înregistrate în platformă, dintre care 99% dintre municipii și peste 80% dintre orașele mari. Nu același lucru se poate spune despre orașele mici și comune, doar 27% dintre UAT-urile din mediul rural  fiind înregistrate, a comunicat MCID, potrivit stiripesurse.ro.

Primăriile, sprijinite financiar pentru a se înregistra pe platformă 

 Potrivit reprezentanții ministerului, deși PNRR nu include proiecte de înregistrare pe platformă, MCID vrea să aloce resurse proprii pentru procedurile de transformare digitală la nivel local, pentru creșterea competențelor digitale și facilitarea serviciilor publice digitale. MCID și Autoritatea pentru Digitalizarea României au derulat mai multe campanii de informare a primăriilor privind obligația legală de a se înregistra în Ghișeul.ro, dar și beneficiile pentru cetățeni.

„Este evident că aceste eforturi trebuie continuate și, în acest sens, am creat o echipă dedicată în minister, ce are ca prioritate susținerea administrațiilor locale pentru a adopta soluțiile digitale. Sunt situații în care principala problemă sunt costurile, în alte cazuri lipsesc competențele digitale. Identificăm în acest moment, toate nevoile specifice și foarte curând vom anunța un plan de acțiune”, a declarat  ministrul Sebastian Burduja.