Nu ai parc, faci parc. Ce se întâmplă dacă transformi pădurea în spațiu public? Instinctiv și în necunoștință de cauză tinzi să te bucuri. Că ești mai aproape de natură, că oxigenul este mai proape de tine și că te-ai săturat de betoane și tot ce ține de mediul urban.

Se transformă pădurea în domeniu public, deși fiecare oraș are foarte multe zone industriale care au rămas în paragină. Multe zone pot fi transformate în spații verzi, dar s-a decis că e mai ușor să mutăm pădurea în urbe.

Propunerile au venit din partea ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, care subliniat că solicitări vin din partea mai multor administraţii publice, care sunt interesate să-și amenajeze parcuri.

”Avem în momentul de faţă discuţii, solicitări din partea mai multor administraţii publice, astfel încât pădurea trece din administrarea publică a Romsilva în administrarea publică a administraţiilor publice locale, cu obiectivul de a-şi amenaja păduri parc, folosind – sper eu – şi fonduri europene”, a comentat Alexe în ședința de Guvern.

”Eu am discutat cu cei de la Romsilva să identifice în toate judeţele României păduri care nu au fost de recreere sau nu au funcţionalitate de pădure-parc, să putem da drumul la amenajări silvice, pentru că astfel vom reuşi să facem acest lucru pentru comunităţile României, nu doar pentru marile oraşe”, a mai spus Costel Alexe.

”Vom readuce la Timişoara Pădurea Verde. Este o frustrare a timişorenilor că de atâta timp ea nu ne aparţine. Noi am realizat un plan, că în momentul în care va fi transferată de la Romsilva la municipalitate, va deveni pădure-parc.

Vin şi acum cu angajamentul ferm al municipalităţii de a investi atâta cât este necesar pentru a pune în valoare o asemenea comoară pe care Timişoara o are ca moştenire. Suntem pe procedură şi sper să facem cât mai curând inaugurarea transferului pădurii”, relata recent primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu. Primăria Timişoara are în prezent în administrare 50,5 hectare din Pădurea Verde, plus alte 6,5 hectare pe care este amenajată Grădina Zoologică.

Cu alte cuvinte: facem parc din pădure.

Un parc nu este doar un spațiu verde, de utilitate publică, cu plantații și alei. Un parc include și construcții, terase sau locuri de joacă. Nu spun că e o decizie rea, dar când va răsuna muzica, când va mirosi a ciorbă și când se vor înghesui comercianții să amenajeze terasă lângă terasă, se va face diferența între parc și pădure. O țară de parcuri.

Citește și: Poluarea face mai multe victime decât celebrul coronavirus

#News