Vasile Dîncu a demisionat: „Motivez gestul prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei”

Vasile Dîncu a provocat reacţii dure după ce a afirmat că negocierile reprezintă singura şansă pentru încheierea războiului din Ucraina.

Vasile Dîncu a demisionat, luni, din funcția de ministru al Apărării Naționale, aducând drept argument „imposibilitatea colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei”, potrivit stiripesurse.ro.

„În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale”, a anunțat Vasile Dîncu într-o postare pe pagina sa de Facebook

„Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție. Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române. Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului și Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României”, a motivat Vasile Dîncu.

 Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a discutat acum o săptămâna cu Nicolae Ciucă despre afirmaţiile sale privind negocierile de pace în Ucraina, după ce premierul afirmase că vrea să aibă o discuţie cu acesta.

Vasile Dîncu a provocat reacţii dure după ce a afirmat că negocierile reprezintă singura şansă pentru încheierea războiului din Ucraina

„Războiul va mai continua şi singură şansă pe care ar putea să o aibă Ucraina şi mai ales sfârşitul războiului, singura şansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă, în care, aşa cum au lansat în acest moment ucrainenii, un document politic pentru toate ţările europene şi pentru NATO, un document care încearcă să dea garanţii de securitate pentru Ucraina pentru viitor. Este vorba până la modul negociere internaţională. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia sigură. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, pentru că clasa politică din Ucraina, în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume, ar fi o sinucidere curată în politică să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă, de teritorii, ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că îi respectă decizia lui Vasile Dîncu de a demisiona din funcția de ministru al Apărării și i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să preia interimatul la Ministerul Apărării

”Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO.”, scrie Marcel Ciolacu.

Mii de oi au ocupat străzile din centrul Madridului