Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara dispune de un aparat de ultimă generație care diagnostichează rapid, dar și cu precizie, tuberculoza.

Potrivit mediului Elena Hogea, este vorba despre o metodă de screening rapid a complexului MTB, microorganismul care provoacă tuberculoza, dar și a rezistenței la rifampicină.

Rifampicina este un antibiotic utilizat în tratarea acestei maladii.

Medic din Timișoara: ”Practic, vorbim de o diagnosticare rapidă, dar și cu precizie a tuberculozei, inclusiv a celei multidrog rezistente, în mai puțin de două ore”

Prin comparație, prin metodele de până acum, metodele tradiționale, rezultatul era obținut doar după 21 de zile. GeneXpert se bazează pe o tehnică de amplificare semi-cantitativă RT-PCR (real time polymerase chain reaction) a ADN-ului bacilului tuberculozei. Această metodă oferă specificitate şi sensibilitate înalte pentru diagnosticul bolii tuberculoase”, a explicat conf. univ. dr Elena Hogea – șef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Noul aparat poate fi utilizat și pentru determinarea rapidă a încărcăturilor virale

Medicul a mai precizat că, în varianta clasică, erau folosite examenele de laborator uzuale, microscopie, cultură, care necesitau foarte mult timp.

Practic, noul aparat aparatul poate fi utilizat și pentru determinarea rapidă a încărcăturilor virale.

De exemplu, pentru HIV, aparatul are nevoie de 90 de minute, iar pentru virusurile hepatice B și C, aproximativ o oră. Totodată, tehnica mai poate fi folosită pentru determinarea rapidă și eficientă a unor microorganisme, stafilococul auriu meticilino-rezistent, virusul SARS-CoV-2, HPV sau Clostridium difficile”, a adăugat medicul